Ljubezen, poglavje 2

Cankarjev dom, Ljubljana. Plesna predstava L-E-V Dance Company nocoj ob 19.30.
Fotografija: Ljubezen, poglavje 2. FOTO: André Le Corre
Odpri galerijo
Ljubezen, poglavje 2. FOTO: André Le Corre

V Cankarjevem domu si bodo nocoj v okviru abonmaja Veličastnih 7 znova zastavili neiztrohnjeno vprašanje: Je še kaj bolj nerazložljivega od ljubezni? Jezik, v katerem bodo iskali odgovor, bo plesni. Oder Gallusove dvorane bo ob 19.30 pripadel izraelskim gostom iz skupine L-E-V Dance Company in produkciji Ljubezen, poglavje 2, ki jo napovedujejo kot enourni »tour de force« šesterice plesalcev v koreografiji Sharon Eyal in Gaia Beharja na glasbo skladatelja in didžeja Orija Lichtika.

Ljubezen, poglavje 2 je plesna zgodba o samoti, odsotnosti ljubezni, pomanjkanju sreče in pogrešanju intimne skupnosti. Bolj ko plesalci iščejo ljubezen, bolj obsedeno, agresivno in strastno se do nje poskušajo prebiti, manj možnosti imajo zanjo, predvsem pa manj upanja. Ljubezen nima vedno najbolj veselega obraza. Prej je to hladnokrven poker. Prej je pot do nje kot ljubezen sama. Kot dodajajo, se Lichtikova partitura izogne vsaki melodiki in harmoničnim strukturam, gradi na mreženju ritmov in njihovem povezovanju, predvsem pa na stopnjevanju in bogatenju s hipnotičnimi elementi hrupa.


Koreografija Sharon Eyal, ki je v preteklosti ob matični skupini Batcheva Dance Company sodelovala tudi z drugimi plesnimi zasedbami, aktualno skupino L-E-V pa z Beharjem soustanovila pred petimi leti, ji predano in smiselno sledi. »Sharon Eyal je koreografinja prefinjenih in osupljivih detajlov, njeni plesalci so izrazito odzivni,« so o njej zapisali v Guardianu.

Komentarji: