Predstavitvena informacija

Pekel Johna Malkovicha

John Malkovich se bo z monodramo Pekel Johna Malkovicha 7. julija predstavil na 69. Ljubljana Festivalu.
Fotografija: Vsem znani John Malkovich je prejemnik številnih nagrad, dvakrat je bil nominiran za prestižno nagrado oskar. FOTO: Festival Ljubljana
Odpri galerijo
Vsem znani John Malkovich je prejemnik številnih nagrad, dvakrat je bil nominiran za prestižno nagrado oskar. FOTO: Festival Ljubljana

Po motivih Dantejevega Pekla se bo ob letošnji 700. obletnici smrti renesančnega pesnika Danteja Alighierija znani igralec, režiser in producent John Malkovich z monodramo Pekel Johna Malkovicha 7. julija predstavil tudi na 69. Ljubljana Festivalu. Božanska komedija opisuje potovanje skozi Pekel, Vice in Nebesa, ki naj bi se začelo 25. marca, ob začetku velikonočnega tedna leta 1300. Kot mozaik človeške narave je še danes aktualno delo, ki se ujema z značajem sodobnega človeka, prepletenega z vrednotami zahodne kulture. Zlasti čas pandemije je človeštvo znova prisilil, da se sooči s seboj in vprašanji o svobodni volji, posameznikovi vesti, sodobni družbi, politiki, lastnem in posmrtnem življenju.
FOTO: Festival Ljubljana
FOTO: Festival Ljubljana

Vsem znani John Malkovich je prejemnik številnih nagrad, dvakrat je bil nominiran za prestižno nagrado oskar. Nastopil je v filmskih klasikah, kot so Cesarstvo sonca (1987), Nevarna razmerja (1988), O miših in ljudeh (1992), Biti John Malkovich (2000), Ripleyjeva igra (2002), Preberi in zažgi (2008) idr. Nazadnje smo si ga lahko ogledali v Sorrentinovi seriji Novi papež, nadaljevanju Mladega papeža, v kateri se z Judom Lawom potegujeta za oblast nad Svetim sedežem. V zadnjih letih se igralec posveča tudi odrskim postavitvam. Leta 2017 se je na 65. Ljubljana Festivalu, na katerem je nastopil z I Solisti Aquilani pod taktirko Alviseja Casellatija, violinistko Lano Trotovšek in pianistko Anastasyo Terenkovo, predstavil z interpretacijo odlomkov iz romana Grobovi in junaki Ernsta Sabata.

Tokrat se bo Malkovich sprehodil skozi kroge Pekla, kjer se bo srečal z zgodovinskimi osebnostmi in njihovimi usodami, ki služijo kot metafore za igralčevo sporočilo današnjemu svetu. Med drugim se bo srečal s prešuštniki drugega kroga Pekla – izpostavljena bo zgodba Paola Malateste in Francesce da Rimini, ki predstavlja kratek stik med umetnostjo in ljubeznijo, peklensko nevihto, ki preplavi razum. Podobno Odisej, ujet v ognjene zublje, predstavlja vrtinec znanja in neusahljivo željo po znanju. Deveti krog, kjer so v večnem ledu ujeti izdajalci domovine, omogoča politično refleksijo, vpogled v njeno dvoumnost in bratomorilsko naravo ambicije. Predstavljena bo tudi znana zgodba grofa Ugolina, ki jo je že Dante uporabil za metaforo političnih bojev med italijanskimi mestnimi državami ob koncu 13. stoletja.
FOTO: Festival Ljubljana
FOTO: Festival Ljubljana

Igralcu se bo pridružil komorni orkester I Solisti Aquilani, ki se ponaša z več kot petdesetletno tradicijo in se uvršča med najuglednejše italijanske komorne orkestre z obsežnim seznamom svetovnih turnej. Kot solist ga bo spremljal Massimo Mercelli, priznani flavtist in umetniški vodja festivala Emilia Romagna, ki navdušuje poslušalce in kritike s svojo izjemno tehniko, melodičnostjo in karizmo. Njegova virtuoznost je bila vir navdiha mnogim sodobnim skladateljem, ki so mu posvetili svoja dela. Glasbo za predstavo je ustvaril Gabriel Prokofjev, vnuk slavnega skladatelja S. Prokofjeva, ki se posveča reinterpretaciji klasične glasbe s primesmi sodobnih glasbenih slogov.

www.ljubljanafestival.si