Puf, šestnajsti mednarodni poletni festival

Do 26. avgusta. Nocoj ob 20.30 na sporedu predstava Sedmina v atriju Pretorske palače v Kopru.
Fotografija: V Sedmini, predstavi raziskovalnega gledališča, ki gledalca preko impresij popelje iz realnosti v svet Tolstojeve Ane Karenine, se namesto s slovesom od pokojnika soočimo s pokojnikovo življenjsko zgodbo. Zvok trkanja kozarcev in posode se sestavi v melodije, čajne skodelice se kot gostje na ruskem dvoru udeležijo dvornega plesa in na koncu se gledalci znajdejo v vlogi likov iz zgodbe o Ani Karenini. Foto Fekete Seretlek
Odpri galerijo
V Sedmini, predstavi raziskovalnega gledališča, ki gledalca preko impresij popelje iz realnosti v svet Tolstojeve Ane Karenine, se namesto s slovesom od pokojnika soočimo s pokojnikovo življenjsko zgodbo. Zvok trkanja kozarcev in posode se sestavi v melodije, čajne skodelice se kot gostje na ruskem dvoru udeležijo dvornega plesa in na koncu se gledalci znajdejo v vlogi likov iz zgodbe o Ani Karenini. Foto Fekete Seretlek

V Kopru so pretekli teden odprli 16. mednarodni poletni festival lutkovnega in uličnega gledališča Puf. Do 26. avgusta se bodo tri dni v tednu (od četrtka do sobote na treh prizoriščih) vrstile uprizoritve, ki vključujejo tradicionalne lutke, predmetno gledališče, glasbene pravljice z lutkami, kamišibaj, branje ob lutkah, ulično gledališče, cirkus in druge dramske zvrsti.

Na program so uvrstili uveljavljene in nove ustvarjalce iz Slovenije in tujine. Na Pufu bodo 30. in 31. julija gostili festival Plavajoči grad, ki ga na gradu Snežnik organizira koprski lutkar, glasbenik in režiser Matija Solce. V Koper se bo preselil del lutkovnega in uličnega programa s skupinami iz Italije, Slovaške, Češke, Avstralije, Danske in Japonske. V večernih urah se bo zvrstilo še šest glasbenih zasedb v okviru Velikega orkestra Etno HistErie, ki gostuje po Sloveniji. Festival Puf se bo s predstavo Potujoča kuhinja, maratonom kamišibaj in koncertom uglasbene poezije Srečka Kosovela sklenil v koprski Taverni 26. avgusta.

Organizatorji izpostavljajo gostovanje dveh predstav alternativnega predmetno-glasbenega gledališča, ki ju je Solce realiziral v tujini: predstavo Deduška Lutkovnega gledališča Bratislava (1. avgusta, palača Gravisi-Buttorai) in predstavo Sedmina (na fotografiji), ki bo v atriju Pretorske palače na programu danes ob 20.30. Sedmina, mednarodna koprodukcija MCLU, Teatra Matita in studia Damuza (Praga), je nastala po motivih Tolstojevega romana Ana Karenina. V kabaretu so združeni glasba, gledališče objekta in klasično gledališče ter predstavljene izvirne in igrive glasbene kompozicije, ki izhajajo iz ruske ljudske glasbene tradicije.

Komentarji: