Bogo Zupančič ni več direktor MAO

Ministrstvo za kulturo je sporočilo, da je Bogo Zupančič odstopil z mesta direktorja Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. V. d. bo Maja Vardjan.
Fotografija: Bogo Zupančič se vrača na delovno mesto kustosa – muzejskega svetnika v muzeju. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Bogo Zupančič se vrača na delovno mesto kustosa – muzejskega svetnika v muzeju. FOTO: Jože Suhadolnik

Dr. Bogo Zupančič, ki je direktorsko funkcijo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) opravljal od konca leta 2020, je v začetku tega meseca podal odstopno izjavo zaradi osebnih razlogov, so navedli pri ministrstvu za kulturo v sporočilu za javnost. Posvetiti se želi strokovnemu in raziskovalnemu delu ter se vrača na delovno mesto kustosa – muzejskega svetnika v muzeju, so še zapisali.

S 15. septembrom 2023 bo vodenje Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) kot vršilka dolžnosti direktorja prevzela Maja Vardjan, ki v muzeju že od leta 2013 opravlja delo kustosinje za arhitekturo in oblikovanje. Je mednarodno uveljavljena in priznana kustosinja in raziskovalka, specializirana za slovensko oblikovalsko in arhitekturno produkcijo 20. stoletja ter sodobne ustvarjalne prakse.

Kot kustosinja ima v MAO dolgoletne izkušnje, saj je vodila pripravo številnih pomembnih razstav, med njimi Svet znotraj: oblikovanje modernih interierjev, 1930–danes (2021); Made in: pripovedi obrti in oblikovanja (2020); Stanko Kristl. Humanost in prostor (2018); Saša J. Mächtig: Sistemi, strukture, strategije (2015). Sodelovala je pri ključnih projektih MAO, kot so bili BIO 50: 3, 2, 1, ... TEST (2014) in BIO 25: Daleč, tako blizu (2017).

Maja Vardjan v muzeju že od leta 2013 opravlja delo kustosinje za arhitekturo in oblikovanje. FOTO: MAO
Maja Vardjan v muzeju že od leta 2013 opravlja delo kustosinje za arhitekturo in oblikovanje. FOTO: MAO

Za slednjega je prejela tudi nagrado Mednarodnega muzejskega sveta muzejev (ICOM) Slovenija. Leta 2016 je koordinirala tudi pomemben kongres Mednarodne konfederacije arhitekturnih muzejev (ICAM), ki ga je gostil MAO. Prav tako je sodelovala pri evropski platformi Made In: pripovedi obrti in oblikovanja, ki združuje oblikovalce, raziskovalce in kuratorje, predane raziskovanju rokodelske dediščine skozi sodobno produkcijo in je letos prejela nagrado Europa Nostra.

»Dr. Zupančiču se zahvaljujemo za opravljeno delo, Maji Vardjan pa želimo uspešno vodenje muzeja. Prepričani smo, da bo s svojo bogato strokovno in vodstveno izkušnjo skrbela za nadaljnji razvoj in uspešno delovanje MAO v prihodnjem obdobju,« so še zapisali na ministrstvu.

Preberite še:

Komentarji: