Kam na najprešernejši dan v letu?

Prešernove točke, ki ob njegovem prazniku najbolj oživijo, so še vedno tri. Ljubljana, Vrba in Kranj.
Fotografija: FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
FOTO: Igor Mali

Za vse, ki si želijo kulturno dogajanje doživeti v družbi stotin in tisočev somišljenikov, je današnji dan nedvomno pravi. Ključna Prešernova prizorišča, ki ob njegovem prazniku najbolj oživijo, so še vedno tri. Pesnikova rojstna Vrba, Ljubljana, kjer se k njegovemu spomeniku 8. februarja opoldne vselej vrne njegova poezija, berejo jo ugledni interpreti, in Kranj, kjer je pokopan.

V Vrbi bo osrednja slovesnost ob 13.00. Slavnostni govornik bo dr. Janez Bogataj, glasbeni gost Adi Smolar, recitirala bo Lara Jankovič, sicer pa se v Prešernovo rojstno okolje znova vračajo tako tradicionalen pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica kot vzporedni program. Recimo Urška in Povodni mož na hoduljah Teatra Cizamo ali brezplačna vožnja z lojtrnikom po Cesarski cesti.

Prešernova rojstna hiša v Vrbi. FOTO: Blaž Samec/Delo
Prešernova rojstna hiša v Vrbi. FOTO: Blaž Samec/Delo



 

Prešeren točno opoldne


Trdno tradicijo opoldanskega recitala Prešernove poezije bodo znova ohranjali v Združenju dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS). Njegovi člani, igralke in igralci iz vseh slovenskih poklicnih gledaliških hiš, samostojni ustvarjalci na področju kulture in študentje dramske igre na AGRFT, bodo na ljubljanskem Prešernovem trgu, ob tem pa tudi novogoriškem Bevkovem trgu in mariborskem Grajskem trgu, s poezijo znova počastili slovenski kulturni praznik.

Med nastopajočimi znova napovedujejo vrhunske dramske umetnike, ovenčane z najvišjimi državnimi priznanji, vse tri točke bo povezala uvodna točka, namreč Zdravljica. Obljubljajo, da bodo vztrajali ob vsakem vremenu, letošnja posebnost pa bo, da bodo interpretirali Prešernove pesmi tudi v tujih jezikih.

Opoldanski recital Prešernove poezije se je iz Ljubljane razšril v Maribor in Novo Gorico. FOTO: Delo
Opoldanski recital Prešernove poezije se je iz Ljubljane razšril v Maribor in Novo Gorico. FOTO: Delo


Poglejmo še v nekaj nacionalk v prestolnici. V Ljubljani lahko, denimo, v Cankarjevem domu ob 18. uri obiščete Literarni večer Društva slovenskih pisateljev s široko zasedbo sodelujočih, slavnostno bo tudi v Operi, kjer ob 19.30 napovedujejo Koncert slovenskih samospevov ob slovenskem kulturnem prazniku s pesmimi Franceta Prešerna in Otona Župančiča ter priredbami slovenskih ljudskih pesmi. Pela bosta Martina Zadro in Matjaž Robavs, za klavirjem bo Andreja Kosmač.

V Narodnem muzeju Slovenije bodo v matični hiši in na Metelkovi med 10. in 16. uro vodili po stalnih razstavah in projektu V dobrih rokah. 60 let Oddelka za konserviranje in restavriranje, vodstvo, naslovljeno Slovo od mladosti ni potrebno, bo s poudarkom na Prešernu.

V Narodni galeriji so tokratni program ob kulturnem prazniku naslovili Praznujmo z Ivano Kobilca. Vabijo predvsem na retrospektivo slikarke, ki se bo pojutrišnjem iztekla, ob tem napovedujejo dolgo serijo predstavitev posameznih umetnin, sicer pa bo med drugim v muzeju mogoče prisluhniti koncertu kvarteta saksofonistk Roya Quartet.

V Moderni galeriji in MSUM sta aktualna magneta predvsem razstavna izseka del iz sodobne fotografije in slikarstva v Sloveniji. Prvi v MSUM je naslovljen Nezanesljiva okolja, drugi v MG Čas brez nedolžnosti, sicer pa v obeh muzejskih hišah napovedujejo program, ki bo med 10.30 in 20.00 ponudil niz vodstev.

V Kranju je mogoče 8. februarja v vrvežu srečati tudi tistega, zaradi katerega je na ta dan v mestu smenj. FOTO: Primož Hieng
V Kranju je mogoče 8. februarja v vrvežu srečati tudi tistega, zaradi katerega je na ta dan v mestu smenj. FOTO: Primož Hieng

 

Do tihega Prešernovega gaja ali vrveža Prešernovega smenja


V Kranju se je vse dni v letu, ne le 8. februarja, Prešernu mogoče pokloniti na njegovem grobu v Prešernovem gaju na obrobju mestnega centra. V tišini, odmaknjeno od vrveža, ki je na praznik kulture stalnica starega središča gorenjske metropole. Razlog zanj je Prešernov smenj, na katerega pridejo tisoči. Vreme bo organizatorjem dogajanja, ki dodobra zasede mestne trge in ulice, tokrat naklonjeno.

Kranj si 8. februarja vselej nadene podobo mesta iz Prešernovih časov, na prireditvi pa bodo znova zadoneli pevski zbori, recitirali bodo Prešernove pesmi, zavrtele se bodo folklorne skupine, zaigrali bodo lajnarji in po mestu se bodo sprehajali meščani v značilnih opravah.

Današnji Prešernov smenj bodo odprli ob 11.00, do večera bo sledil zgoščen program dogodkov na mnogih kulturnih točkah. V Prešernovem gledališču ob 18.00 znova napovedujejo osrednji Shod muz na kranjskem Parnasi s srečanjem s Prešernovimi nagrajenci. Tudi tokratni se bodo predstavili na tradicionalnem pogovoru s Patricijo Maličev.

FOTO: Tomi Lombar/Delo
FOTO: Tomi Lombar/Delo

 

Komentarji: