Nagrada Škrabčeve ustanove za posebne dosežke Mateju Šekliju

Podeljene so bile tudi štipendije že sedemnajsti generaciji štipendistov.
Fotografija: Matej Šekli izstopa po svojem znanstvenem raziskovanju, pedagoškem delu in po udejstvovanju v slovenskem zamejstvu. FOTO: Vld Rotar/Mediaspeed
Odpri galerijo
Matej Šekli izstopa po svojem znanstvenem raziskovanju, pedagoškem delu in po udejstvovanju v slovenskem zamejstvu. FOTO: Vld Rotar/Mediaspeed

Ljubljana - Ustanova patra Stanislava Škrabca je podelila letošnjo nagrado za posebne dosežke na področju slovenističnega jezikoslovja izrednemu profesorju dr. Mateju Šekliju, ki izstopa tako po svojem znanstvenem raziskovanju, pedagoškem delu in po udejstvovanju v slovenskem zamejstvu.

Dr. Matej Šekli je diplomiral iz primerjalnega slovanskega jezikoslovja ter slovenskega jezika in književnosti (2001) na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in tam 2007 tudi doktoriral, študijsko pa se je izpopolnjeval v Leipzigu, Bonnu in Vilni ter na številnih jezikoslovnih mednarodnih poletnih šolah. Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je zaposlen kot predavatelj na Katedri za primerjalno slovansko jezikoslovje Oddelka za slavistiko, obenem je raziskovalno zaposlen v Dialektološki sekciji Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in je sodelavec Mednarodnega slavističnega komiteja v sklopu projekta OLA, to je rastočega Slovanskega lingvističnega atlasa.

Dr. Matej Šekli je avtor 36 izvirnih znanstvenih člankov, 30 sestavkov oziroma poglavij v monografskih publikacijah in številnih predavanj na v stroki vidnih mednarodnih konferencah. Skupno njegov trenutni opus tako zaobsega 236 bibliografskih enot, med katerimi pa posebno pomembno mesto zavzemajo avtorjeve tri obsežne samostojne monografije.


 

Podeljene tudi štipendije


Strokovna komisija Škrabčeve ustanove v sestavi prof. dr. Andreja Žele, dr. Mojca Nidorfer Šiškovič in dr. Andrej Perdih je za novo generacijo štipendistov izbrala Blaža Božiča, doktorskega študenta na Oddelku za klasično filologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (FF UL), Neno Bobovnik, magistrsko študentko latinskega jezika, književnosti in civilizacije na Oddelku za klasično filologijo FF UL in filozofijo na Institute of Philosophy KU Leuven, Nino Horvat, doktorsko študentko slovenističnih študij na FF UM, Emilijo Neškosko, magistrsko študentko primerjalnega slovanskega jezikoslovja in južnoslovanskih študij (prevajalska smer) na FF UL, in Majo Rotter, magistrsko študentko primerjalnega in splošnega jezikoslovja in primerjalnega slovanskega jezikoslovja na FF UL.

Škrabčeva ustanova pa je štipendijo za doktorski študij študentov frančiškanom ne glede na smer študija podelila fr. Janu Dominiku Bogataju, doktorskemu študentu patrologije in patrističnih ved na Institutum Patristicum Augustinianum (Pontificia Universitas Lateranensis) v Rimu.

Preberite še:

Komentarji: