Nova predsednica upravnega odbora Prešernovega sklada je Ira Ratej

Dramaturginja bo odbor vodila po julijskem odstopu Vinka Möderndorferja s tega položaja.
Fotografija: FOTO: Damjan Žibert/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Damjan Žibert/Delo

Znano je ime nove predsednice upravnega odbora Prešernovega sklada. Odbor bo vodila Ira Ratej, ki bo na tem položaju nasledila prejšnjega predsednika Vinka Möderndorferja. Ta je s tega položaja odstopil julija.

Ministrstvo za kulturo je spremenjeno sestavo odbora, ki ima v rokah škarje in platno pri odločitvah o vsakoletnih Prešernovih nagradah in nagradah sklada, objavilo na spletni strani. Ratejeva bo odbor vodila do konca mandata.

Na Akademiji za gledališče, radio in televizijo je študirala dramaturgijo, profesionalno delo je začela v PDG Nova Gorica, od leta 1991 delala kot svobodna umetnica v skoraj vseh slovenskih gledališčih. Leta 1995 se je kot dramaturginja zaposlila v Mestnem gledališču ljubljanskem, od leta 2009 je umetniška vodja SNG Nova Gorica.

Ira Ratej. FOTO: Sigledal/Osebni arhiv
Ira Ratej. FOTO: Sigledal/Osebni arhiv




Poleg Ratejeve so v odboru še oblikovalec Edi Berk, ki ima tudi funkcijo podpredsednika, pisatelj, urednik in predavatelj Andrej Blatnik, literarni zgodovinar, literarni teoretik in univerzitetni učitelj Miran Štuhec, baletni plesalec in koreograf Tomaž Rode, filmski kritik, teoretik, esejist in publicist Zdenko Vrdlovec, videast Srečo Dragan, umetnostna zgodovinarka Breda Kolar Sluga, plesalka, koreografinja in profesorica umetnosti giba Uršula Teržan, glasbeni producent in instrumentalist Hugo Šekoranja, pianist in dirigent Simon Krečič, violinist, urednik in prevajalec Matej Venier, gledališki igralec Branko Šturbej, književna prevajalka Dušanka Zabukovec ter gledališki in radijski režiser, umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje Aleš Novak.

Komentarji: