Vabilo ustvarjalcem za EPK Ljubljana 2025

Občine ljubljanske urbane regije skupaj za Ljubljano evropsko prestolnico kulture 2025
Fotografija: Priprave na kandidaturo so v polnem teku. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Priprave na kandidaturo so v polnem teku. FOTO: Facebook

Skupaj 26 občin iz Ljubljanske urbane regije je 13. septembra podpisalo sporazum o sodelovanju pri skupnem projektu kandidature Mestne občine Ljubljana za naziv evropska prestolnica kulture 2025 (LJEPK 2025). Gre za temeljni akt kandidature za evropsko prestolnico kulture, ki bi nedvomno imela dolgoročen pozitiven vpliv na celotno regijo. Sočasno je podpisani sporazum dokaz, da župani urbane regije dobro sodelujejo in se zavedajo, da imajo povezani večjo moč. Župan Zoran Janković je ob podpisu sporazuma poudaril, da je osrednjeslovenska regija povezana življenjsko in razvojno. Izrazil je zadovoljstvo, da so vsi župani regije pri vseh odločitvah soglasni; tudi ob potrditvi sklepa o skupni kandidaturi za naslov Ljubljane evropske prestolnice kulture.

Kandidiralo bo 26 občin. FOTO: MOL
Kandidiralo bo 26 občin. FOTO: MOL

 

Ambiciozni program


Program Ljubljana evropska prestolnica kulture 2025 je priložnost za celotno regijo, da skozi kulturo in s kulturo uresniči ambiciozne cilje, ki bodo prispevali k višji kakovosti življenja za vse prebivalce in obiskovalce. V sporazumu so se zavezali, da bo ena tretjina vseh dogodkov v okviru LJEPK 2025 izvedena zunaj območja Mestne občine Ljubljana, na območjih drugih občin ljubljanske urbane regije. Tudi sicer je regionalno kulturno sodelovanje med prednostnimi nalogami kulturne politike MOL v naslednjem strateškem obdobju 2020–2023.
 

Odprto povabilo za programske ideje


Na spletni strani je objavljeno odprto povabilo k oddaji programskih idej za Ljubljano evropsko prestolnico kulture 2025. Predstavniki občine pojasnjujejo, da iščejo drzne, ambiciozne in razvojno naravnane ideje, s katerimi bomo lahko učinkovito in inovativno odgovarjali na izzive prihodnosti. Pri tem velja poudariti, da ne gre zgolj za umetniške in kulturne projekte, temveč za širok spekter področij, s katerimi je kultura tako ali drugače povezana: znanost, izobraževanje, sociala, okolje, gospodarstvo, turizem.

Komentarji: