Dve razstavi Bogdana Borčića

Bežigrajska galerija 2, Ljubljana, in Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec.
Fotografija: Bogdan Borčić. FOTO: arhiv družine Borčić
Odpri galerijo
Bogdan Borčić. FOTO: arhiv družine Borčić

V Bežigrajski galeriji 2 v Ljubljani je do 21. novembra na ogled spominska razstava skoraj stotih del Bogdana Borčića. Po razstavi Od školjke do pike bosta danes ob 17. uri vodila kustos razstave Miloš Bašin in akademska slikarka Marina Mihelič Satler. Bogdan Borčić (1926–2014) velja za enega osrednjih slovenskih grafikov in slikarjev, ki je zapustil izjemno velik in raznolik opus.

Za pregledno razstavo v Bežigrajski galeriji je kustos Miloš Bašin pripravil izbor slik, grafik, risb, asemblažev in objektov, ki jih je avtor ustvaril med letoma 1970 in 2014. Osrednji akterji razstavljenih del so številne upodobitve školjk, morskih polžev in morskih ježkov, ki jih je Borčić vključeval v likovna dela že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, v sedemdesetih pa so postale pomemben element umetnikovega ustvarjanja in to mesto zasedale do konca avtorjevega življenja.
 

Donacija KGLU


Ta teden pa bodo v Slovenj Gradcu, kamor se je Borčić iz Ljubljane preselil leta 1984, odprli še eno razstavo Borčićevih del. V Koroški galeriji likovnih umetnosti bodo v petek, 26. oktobra, ob 18. uri predstavili donacije 250 Borčićevih slik, ki jih je umetnikova družina podarila galeriji.

Slike, ustvarjene med letoma 1984 in 2013 zajemajo vse umetnikove slikarske cikle tega obdobja in jih bodo v galeriji predstavili v posameznih poglavjih: Minimalizem, Ciklusi Risba - slika, Vrata, Ateljeji, Dachau in v poznih delih imenovani Fragmenti informatike ter Najdene stvari. Z njimi dopolnjujejo že obstoječo zbirko 60 slik, ki jih je Borčić podaril KGLU leta 2004 in 2005. Tako bodo na enem mestu ohranili glavnino umetnikovega opusa, kar si je želel tudi sam avtor.

Komentarji: