Hockneyjev poklon Elizabeti II., ustvarjen z iPadom, je nared

V Westminstrski opatiji, v kateri že tisočletje potekajo kronanja britanskih monarhov, so premierno predstavili njegovo okno, ki slavi navdušenje Elizabete II. nad podeželjem.
Fotografija: Okno so na podlagi skice Davida Hockneyja, ustvarjene na iPadu, izdelali mojstri steklarji iz Barley Studia na severu Anglije. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Okno so na podlagi skice Davida Hockneyja, ustvarjene na iPadu, izdelali mojstri steklarji iz Barley Studia na severu Anglije. FOTO: AFP

Starosta britanskega slikarstva David Hockney že od začetka kariere v okviru pop arta 60. let minulega stoletja preizkuša različne tehnike in možnosti izražanja. »Igra« se še pri 81 letih, tudi z iPadom. Na ta način je ustvaril že na stotine slik, tokrat mu je služil celo pri naročilu, ki bi mu bilo zelo neprimerno oporekati reprezentančnost.

V Westminstrski opatiji, v kateri že tisočletje potekajo kronanja in pogrebi angleških in zatem britanskih monarhov, so včeraj premierno predstavili novo cerkveno okno, ki ga je ustvaril na podlagi iPada in bo poslej del opreme te znamenite, večinoma gotske arhitekture.


 

Poklon rekordno dolgemu kraljevanju kraljice Elizabete II.


Gre za Kraljičino okno, ustvarjeno kot poklon rekordno dolgemu kraljevanju kraljice Elizabete II., ki so jo v Wesminstrski opatiji kronali že leta 1953 (kraljica je sicer postala že leto prej). Leta 1947 se je v njej tudi poročila s princem Filipom.

Hockney pa je na njem izpostavil njeno ljubezen do podeželja. Tako sedaj okno – pred tem je bilo eno redkih v Westminstrski opatiji brez poslikave – krasijo podobe cvetoče narave v sijočih modrih, zelenih, rdečih in rumenih tonih. Le podoba narave, brez ljudi. Okno so sicer na podlagi njegove skice, ustvarjene na iPadu, izdelali mojstri steklarji iz Barley Studia na severu Anglije. Morebitna kritika kraljice še ni znana, Hockney je prepričan, da ji bo okno všeč.

Kot je znano, je v preteklosti zaslovel s slikarskimi upodobitvami kalifornijskih motivov, denimo značilnih bazenov in motiva vode, s številnimi portreti in velikimi vedutami angleškega podeželja, pa tudi z upodobitvami hišnih ljubljenčkov, grafikami in fotografskimi eksperimenti.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

Komentarji: