Koščke znamenitega mozaika po pol stoletja vrnili v Turčijo (FOTO)

Dele antičnega mozaika so ukradli in pretihotapili v ZDA. 
Fotografija: Deli mozaika »Cigansko dekle«. FOTO: Umit Bektas Reuters
Odpri galerijo
Deli mozaika »Cigansko dekle«. FOTO: Umit Bektas Reuters

Manjkajoči del turškega antičnega bogastva – mozaika »Cigansko dekle« - je po več kot pol stoletja, od kar so ga pretihotapili v ZDA, znova našel pot domov.

Vrnjene dele so danes pokazali javnosti ob preostalem delu 2000 let starega mozaika. Dekle je s svojimi široko odprtimi očmi in temnimi kodri postala simbol turškega jugovzhodnega mesta Gaziantep. »Danes je zelo pomemben dan za Turčijo. Šestletni diplomatski proces se je končal in deli so se vrnili tja, kjer so se rodili,« je izjavil turški minister za kulturo in turizem Mehmet Nuri Ersoy, ki meni, da bo mozaik zagotovo pripomogel k povečanju obiska mesta.

FOTO: Umit Bektas Reuters
FOTO: Umit Bektas Reuters


​Arheologi so mozaik našli pred 20 leti med izkopavanji v antičnem mestu Zeugma, ki ga je ustanovil general Aleksandra Velikega v bližini modernega mesta Gaziantep. Ugotovili so, da so številne dele mozaika že ukradli in jih v 60 letih prejšnjega stoletja odnesli iz države.

FOTO: Umit Bektas Reuters
FOTO: Umit Bektas Reuters


Več delov je kupila univerza Bowling Green v ameriškem Ohiu, ki jih je razstavljala do leta 2012. Takrat so ugotovili, od kod izvirajo in Turčija je zaprosila za vrnitev. Univerza, kot navaja Reuters, je sprva želela, da jih Turčija odkupi, a je uradna Ankara to zavrnila. Po več kot petletnem pregovarjanju so vendarle dosegli dogovor. Turčija bo univerzi v zameno poslala replike mozaika.

Antično mesto Zeugma ob reki Evfrat je cvetelo pod grško in nato rimsko prevlado, uničeno je bilo v vojni v tretjem stoletju našega štetja. 15 kvadratnih metrov velik mozaik »Ciganskega dekleta« je med najpomembnejšimi simboli območja.

FOTO: Umit Bektas Reuters
FOTO: Umit Bektas Reuters

Komentarji: