Tudi iskanje sledi izgubljene civilizacije

Ars Electronica: Zlate nike področjem računalniške animacije, digitalne skupnosti in interaktivne umetnosti.
Fotografija: Animacija Tropics Francozinje Mathilde Lavenne. FOTO: arhiv Ars Electronice
Odpri galerijo
Animacija Tropics Francozinje Mathilde Lavenne. FOTO: arhiv Ars Electronice

Znani so prejemniki zlatih nik Ars Electronice, najodmevnejših mednarodnih nagrad za medijske umetnosti, kakršno je lani s projektom K-9_topologija osvojila slovenska umetnica Maja Smrekar, pred tem pa si jo je leta 2002 z nemškim kolegom Carstenom Nicolaiem razdelil Marko Peljhan. Letošnje nike pojdejo v Francijo, Veliko Britanijo, Belgijo in Avstrijo.

V avstrijskem Linzu so tokratne zlate nike namenili področjem računalniške animacije, digitalne skupnosti in interaktivne umetnosti, posebno zlato niko pa namenjajo tudi mladim ustvarjalcem v kategoriji U19, torej v starosti do 19 let. Za nagrade so letos prejeli 3.046 prijav iz 85 držav.

Na končnem situ mednarodne žirije je v kategoriji računalniške animacije ostal projekt Tropics Francozinje Mathilde Lavenne, ki ga označujejo za vizualno prečiščeno delo v črno-belem izrazu. Tema animacije je iskanje sledi izgubljene civilizacije v Mehiki in prepletanj predkolumbovske kulture s kulturo francoskih priseljencev v provinci Veracruz.
 

Državljansko novinarstvo


V kategoriji digitalnih skupnosti je žirijo prepričal projekt Bellingcat, spletna platforma, ki povezuje različne odprte vire in družbena omrežja, njegovo poslanstvo pa je državljansko novinarstvo. Pred štirimi leti jo je ustanovil Britanec Eliot Higgins, namenjen pa je vsem, ki bi se radi angažirali kot novinarji ali raziskovalci. Med njegovimi izpostavljenimi temami so mehiški karteli, ki trgujejo z mamili, sestrelitev potniškega letala MH17 v Ukrajini ali vojni zločini v Siriji.

V kategoriji interaktivne umetnosti je letos s konkurenco opravil beligijski duo LarbitSisters, in sicer s spletnim projektom BitSoil Popup Tax & Hack Campaign, ki temelji na dejstvu, da je mogoče vse podatke, ki jih puščamo na portalih spletnih velikanov, kakršni so Google, Amazon, Facebook idr., prodati, milijardni zaslužek pa pristane v žepih peščice. Duo LarbitSisters je skozi interdisciplinarne raziskave, filozofsko refleksijo in umetniško prakso vzpostavil orodje, ki digitalni zaslužek pravično razdeli med vpletene.

V kategoriji U19 so zlato niko namenili domačinom, avstrijskim najstnikom iz skupine Five hours of Sleep, ki so razvili video igro Levers and Buttons.

Letos na seznamu nagrajencev – ob treh zlatih nikah organizatorji podeljujejo še niz častnih nagrad in omemb – avtorjev iz Slovenije ni, pač pa so v mednarodno žirijo za kategorijo interaktivne umetnosti povabili umetnico, kuratorko in raziskovalko Mašo Jazbec, znano po vpetosti v organizacijo trboveljskega medijskega festivala Speculum Artium. Nagrade bodo 8. septembra podelili na gala večeru v okviru letošnje Ars Electronice.

Komentarji: