Umrl je prvi Turnerjev nagrajenec, slikar Malcolm Morley

Turnerjevo nagrado, ki danes velja za eno najodmevnejših za področje vizualnih umetnosti, je osvojil leta 1984.
Fotografija: Malcolm Morley leta 1984 ob razstavi del, ki so mu prinesla Turnerjevo nagrado. Foto © Tate Photography
Odpri galerijo
Malcolm Morley leta 1984 ob razstavi del, ki so mu prinesla Turnerjevo nagrado. Foto © Tate Photography

Le nekaj dni pred 87. rojstnim dnevom je umrl Malcolm Morley, britansko-ameriški slikar, znan kot prvi prejemnik Turnerjeve nagrade. Podelili so mu jo leta 1984, nagrada danes tradicionalno velja za eno najodmevnejših mednarodnih za področje vizualnih umetnosti.

Rodil se je 7. junija leta 1931 v Londonu, kjer je študiral na umetnostni šoli Camberwell in zatem Kraljevem kolidžu za umetnost, leta 1958 pa se je preselil v New York. V ZDA se je srečal z ekspresivno abstrakcijo in pop artom, kar ga je privedlo k izoblikovanju lastnega, a fotorealističnega sloga. Sam je svojo slikarsko usmeritev raje označeval za superrealizem.

Malcolm Morley: Mariner 1998, zbirka Tate Gallery. Foto © Malcolm Morley
Malcolm Morley: Mariner 1998, zbirka Tate Gallery. Foto © Malcolm Morley


Preseganje slogovnih definicij


V njegovem delu sicer izpostavljajo preseganje slogovnih definicij, njegove premike v ustvarjanju, ki jih je mogoče označiti tudi za abstraktne, neoromantične ali neoekspresivne. Leta 1984 se je v finalu prve Turnerjeve nagrade soočil z ostro konkurenco; zanjo je moral premagati eminentne kolege: Richarda Deacona, dvojec Gilbert & George in Richarda Longa.

Med kariero je nastopil na številnih razstavah, med drugim v Kasslu na Documentah V. leta 1972 in VI. leta 1977, leta 2001 pa so mu retrospektivo postavili v londonski Gayward Gallery. Njegovo življenje se je izteklo predvčerajšnjim.

Komentarji: