V Pompejih odkrili dragoceno fresko z gladiatorjema

Motiv upodobitve sta gladiatorja ob koncu boja. Prvi v zmagoslavni drži, drugi je poražen, ranjen.
Fotografija: Fresko so odkrili v starorimskem lokalu, ki so ga verjetno tudi obiskovali gladiatorji. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Fresko so odkrili v starorimskem lokalu, ki so ga verjetno tudi obiskovali gladiatorji. FOTO: AFP

Antični Pompeji generacijam arheologov in drugim raziskovalcem preteklosti že od odkritja v 18. stoletju razkrivajo svoje dragocenosti in kaže, da teh še vedno zlepa ne bo zmanjkalo. Italijanski tisk poroča o novem odkritju freske z gladiatorjema na območju t. i. Regio V (Območje V). Odkrili so jo pri posegih, namenjenih urejanju ustrezne varnosti objektov.

Motiv upodobitve dimenzij 1,12 krat 1,5 metra sta gladiatorja ob koncu boja. Prvi v zmagoslavni drži, drugi ob porazu in morda tudi slovesu od življenja. Opremljena sta z različnim orožjem, še dobri dve tisočletji po nastanku pa odražata tragiko starorimskih iger in javne zabave.



Arheologi izpostavljajo predvsem realistično upodabljanje ran poraženega gladiatorja, namreč tistih na prsih in zapestjih, iz katerih brizga kri. Freska sicer na vprašanje, ali je bil poraženec deležen milosti in je preživel, ne odgovarja, je ob predstavitvi odkritja izjavil direktor arheološkega parka Pompeji Massimo Osanna.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Freska je izvorno krasila lokal, nemara trgovski, najverjetneje pa lokal, ki so ga obiskovali ravno gladiatorji, katerih kasarna se je nahajala v bližini. Morda je bil v njem tudi prostor, namenjen prostitutkam, še zapišejo na italijanskem ministrstvu za kulturno dediščino in kulturne aktivnosti.

Pompeji ostajajo neizčrpen rudnik znanja za sedanje in prihodnje arheologe, je odkritje komentiral resorni minister Dario Franceschini.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

Komentarji: