Častitljiv jubilej, stoletnica, blejske čebelarske družine

Nagrade so na današnji slavnostni prireditvi prejeli Peter Čadež, Jože Kosmač in Matjaž Brodnik.
Fotografija: Blejski čebelarji organizirano delujejo že okroglih 100 let. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Blejski čebelarji organizirano delujejo že okroglih 100 let. FOTO: Leon Vidic/Delo

Bled – Blejski čebelarji so danes praznovali častitljiv jubilej, stoletnico delovanja, na slavnostni prireditvi, ki jo je obogatila fotografska razstava, pa so podelili nagrade Petru Čadežu, Jožetu Kosmaču in Matjažu Brodniku. V kulturnem programu so nastopili otroci s Podružnične OŠ Ribno, na kateri deluje tudi čebelarski krožek, in z OŠ Bled. Številne blejske čebelarje so pozdravili tudi prapori sosednjih društev, slovesnosti pa sta se udeležila tudi predsednika slovenske in gorenjske čebelarske zveze, Boštjan Noč in Anže Perčič.


Ustanovni zbor marca 1919 v vili Savica


Ustanovni zbor Čebelarske družine Bled je bil marca 1919 v vili Savica na Rečici, pobudnik ustanovitve pa je bil profesor Leopold Bebler, osnovnošolski učitelj in prvi načelnik ČD Bled. V tajniškem poročilu s prvega občnega zbora, 7. marca 1920, je zapisano, da je imel odbor šest sej, sklepali so o razdelitvi sladkorja, nabavi orodja in veselici. Z izkupičkom od veselice so kupili stiskalnico za vosek, med in tehtnico. Leta 1929 je ČD Bled obsegala vasi Grad, Zagorice, Mlino in Rečilo, imela je 16 čebelarjev, ti pa 91 panjev, 29 kranjičev in 16 nemških panjev. Leta 1937 je na Bledu čebelaril tudi hotelir Kenda, pravzaprav je to zanj počel njegov vrtnar.

Številne blejske čebelarje so pozdravili tudi prapori sosednjih društev. FOTO: Občina Bled
Številne blejske čebelarje so pozdravili tudi prapori sosednjih društev. FOTO: Občina Bled


Rekord leta 1957: 4,8 kg natehtanega medu v enem dnevu


Po vojni se je čebelarstvo s pomočjo ljubljanske zadruge počasi postavilo na noge. Leta 1953 so postavili čebelnjak na Pokljuki, leta 1955 so kupili matice, leta 1957 je padel rekord – na Rčitnem so natehtali 4,8 kilograma medu v enem dnevu. Leta 1963 so se izšolali čebelarski pregledniki, vzredili so nove plemenske matice. Leta 1977 je družina imela 39 članov in 399 družin. Z lokalno samoupravo pa je prišla tudi današnja organiziranost blejske družine, v katero so združeni blejski in gorjanski čebelarji.

Komentarji: