Globus brez parkirišč za kupce ni zanimiv

Po dveh neuspešnih dražbah izklicno ceno za blagovnico znižali na slaba dva milijona evrov
Fotografija: Nekdanji Globus v Kranju čaka na novega lastnika in na boljše čase. Foto Blaž Račič/Delo
Odpri galerijo
Nekdanji Globus v Kranju čaka na novega lastnika in na boljše čase. Foto Blaž Račič/Delo

Kranj – Okrožno sodišče v Kranju je objavilo sklep o prodaji prostorov nekdanje kranjske blagovnice Globus, ki je v lasti podjetja Globus trgovina v stečaju. Izklicna cena je dobrih 300 tisočakov nižja kot na aprilski dražbi in znaša 1,98 milijona evrov. Stečajna upraviteljica Mojca Breznik pravi, da je težava pri prodaji nepremičnine to, da nima parkirnih mest.

Doslej so organizirali tri javne dražbe, vendar interesa za nakup dela prostorov nekdanjega Globusa ni bilo, čeprav so izklicno ceno s 3,4 milijona evrov na prvi dražbi do tretje dražbe, ki je bila aprila letos, znižali na 2,3 milijona evrov. Na prvi dražbi so najprej poskusili prodati vse prostore skupaj in nato še za posamezne dele, vendar kupcev ni bilo ne za celoto ne za posamezne dele.Sklep sodišča o prodaji še ni pravnomočen, in kot pravi Mojca Breznik, bodo šele po pravnomočnosti razpisali javno zbiranje ponudb. Morebitni razplet zgodbe stečajna upraviteljica pričakuje do začetka novembra letos, a opozarja, da bodo za prostore Globusa v kleti, pritličju, prvem, tretjem in četrtem nadstropju težko našli kupca, saj so brez parkirnih mest. Peter Kern iz kranjske nepremičninske družbe Domplan pravi, da je pomanjkanje parkirnih prostorov oziroma lastne parkirne hiše lahko ovira pri prodaji nepremičnine.


Bo blagovnico dobila banka?


Če kupca za nepremičnine ne bodo našli niti z javnim zbiranjem ponudb oziroma bodo ugotovili, da nepremičnine ni mogoče prodati, je mogoče, da jo bodo vrnili ločitvenemu upniku, to je Gorenjski banki, je še pojasnila Breznikova.
Od aprilske dražbe so spremenili posamezne sklope prostorov v objektu, o čemer je odločal ločitveni upnik, je dodala Breznikova.

Za podjetje Globus trgovina se je stečaj začel februarja 2015. Leta 2016 so se etažni lastniki sporazumeli o delitvi solastnine in ureditvi medsebojnih razmerij, kar je omogočilo prodajo prostorov v objektu. Mestni občini Kranj je to omogočilo vknjižbo lastninske pravice na delih objekta, ki jih zaseda kranjska mestna knjižnica, ki na dobrih 5000 kvadratnih metrih v Globusu deluje od leta 2011.

Načrte za nekdanjo trgovsko hišo Globus v središču Kranja, ki je bila zgrajena leta 1972, je izdelal arhitekt Edvard Ravnikar, zdaj pa dobršen del nekdanjega kranjskega ponosa čaka na novega lastnika.

Komentarji: