Parkirišče nujno, čeprav petkrat preplačano

Če bi prejšnji župan izkoristil predkupno pravico, bi odštel manj kot 10.000 evrov, zdaj bo morala občina plačati 53.400 evrov.
Fotografija: Vrtec Čebelica se s parkirno problematiko bori že dlje časa. FOTO: Janez Porenta
Odpri galerijo
Vrtec Čebelica se s parkirno problematiko bori že dlje časa. FOTO: Janez Porenta

Kranj – Kranjski mestni svetniki so na drugi izredni seji večinsko prikimali županovemu predlogu o pridobitvi zemljišča za parkiranje za potrebe vrtca Čebelica na Planini. Zdajšnjim desetim se bo tako pridružilo še vsaj deset novih parkirnih mest. Prst je uperjen v prejšnjega župana Boštjana Trilarja, ki odgovarja, da verjetno danes ne bi storil ničesar drugače, kot je tedaj.

Zgodba ima že precej dolgo brado in sega v Trilarjev mandat. Občina Kranj je imela predkupno pravico za zemljišča ob vrtcu Čebelica, ki se že dolgo bori s pomanjkanjem parkirišč, a je tedanji župan zavrnil nakup, ki ne bi presegel 10.000 evrov, saj za to, po lastnih besedah, ni imel predvidenih proračunskih sredstev. Zemljišče je kupila Erna Ambrožič, nekdanja članica občinskega odbora SLS, in julija letos poslala občini ponudbo za odkup v vrednosti 53.400 evrov, ki je bila znižana glede na prvotno ponudbo v višini 71.750 evrov.

Čeprav bo 526 kvadratnih metrov veliko zemljišče – v primerjavi s ceno v Trilarjevem mandatu – več kot petkrat preplačano, so mestni svetniki potrdili namero zdajšnjega župana Matjaža Rakovca o odkupu zelenice in parkirišč, ki jih že uporabljajo starši otrok, vključenih v vrtec Čebelica, čeprav zemljišče (še) ni v občinski lasti.

Namesto 16 je ob vrtcu na voljo le deset parkirnih mest. FOTO: Janez Porenta
Namesto 16 je ob vrtcu na voljo le deset parkirnih mest. FOTO: Janez Porenta


Le deset namesto 16 parkirnih mest


Skladno s 6. členom pravilnika o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca morata biti zagotovljeni vsaj dve parkirni mesti na oddelek vrtca, kar glede na število oddelkov v Čebelici pomeni 16 mest. V praksi je drugače, parkirnih mest je le deset, zato se je občina zdaj odločila izkoristiti predkupno pravico in sprejeti ponudbo lastnice. Denar bo zagotovila s prerazporeditvijo proračunskega denarja, sprva namenjenega urejanju in vzdrževanju pokopališč (30.000 evrov) in ureditvi pločnika Goriče–Golnik (23.400 evrov).

Župan Rakovec pojasnjuje, da je sredstva za pločnik mogoče prerazporediti, saj je javno naročilo zaključeno, cena pa nižja od načrtovanih sredstev, ravno tako je investicija v zaključni fazi in preostanek denarja ne bo porabljen. Tudi investicijsko-vzdrževalna dela na pokopališčih bodo izvedena v načrtovanem obsegu, a ravno tako ne z vsemi razpoložljivim sredstvi.


Odziv prejšnjega župana


Kako pa se na očitke, da je zamudil odlično in poceni priložnost, odziva nekdanji župan Trilar? »Takrat odkupa zemljišča nisem štel za prioriteto, saj parkirnih mest niso nujno potrebovali. Prioriteta je bila ureditev velikega parkirišča ob Likozarjevi ulici, kjer smo pridobili 70 parkirnih mest in varen dostop v glasbeno šolo. Obenem niti nismo imeli razpoložljivih proračunskih sredstev, s katerimi smo delali zelo premišljeno in skoraj v celoti realizirali vse, kar smo načrtovali. Še vedno poleg odkupa obstajajo tudi druge, bistveno cenejše rešitve, lahko bi, denimo, ob vrtcu, kjer je občinska cesta, nekaj parkirnih mest izvzeli iz javnega dobrega. Tako ali tako govorimo o mestih za zaposlene, starši potrebujejo le varen prostor, da lahko otroke odložijo v vrtcu,« poudarja Trilar, ki ga na izredni seji – zaradi dopusta v tujini – ni bilo.

»Težko rečem, ali bi v preteklosti storil kaj drugače, če bi vedel, kako se bodo stvari odvijale. Nikakor pa ne bi zemljišča petkrat preplačal, to lahko z gotovostjo zatrdim. Tudi zdajšnji lastnik nima nobene druge opcije kot prodati zemljišče občini ali vrtcu, saj ga nihče drug ne bo kupil.«

Komentarji: