V Mislinji so organizirali protest, ker želijo cesto (VIDEO)

Na čelu kolone, ki se je eno uro sprehajala na prehodu za pešce na glavni cesti, ki Koroško povezuje z Velenjem, je hodil mislinjski župan Bojan Borovnik.
Fotografija: Na prehodu za pešce se je zbralo nekaj deset protestnikov. FOTO: Mateja Kotnik
Odpri galerijo
Na prehodu za pešce se je zbralo nekaj deset protestnikov. FOTO: Mateja Kotnik

Mislinja – Zaradi nezadovoljstva z gradnjo hitre ceste na Koroškem se je na pobudo neznanih organizatorjev v Mislinji zbralo nekaj deset protestnikov. Kot so že napovedali, se je protest začel ob osmi in končal ob deveti uri. Zbrani so hodili po prehodu za pešce, in sicer v znamenje podpore aktivnostim za gradnjo tretje razvojne osi v Mislinji.

Promet je bil v času enournega protesta zaprt v obe smeri, na kraju dogodka je bila tudi policija. V obe smeri sta nastali koloni, v smeri proti Velenju je bila kolona dolga okrog deset kilometrov. Policija je promet preusmerjala, da ne bi bilo daljših zastojev.Na čelu kolone, ki se je eno uro sprehajala na prehodu za pešce na glavni cesti, ki Koroško povezuje z Velenjem, je hodil mislinjski župan Bojan Borovnik, ob njem sta bila tudi črnjanska županja Romana Lesjak in ravenski župan Tomaž Rožen. »Ni naključje, da je protest v Mislinji. Tu se zelo težko vključujemo v promet na glavno cesto. Med 14. in 15. uro, ko je na njej največ gneče, moraš imeti srečo, da se lahko nanjo sploh priključiš,« pravi župan Mislinje Bojan Borovnik.
 

»Tako slabih cest, kot jih imamo na Koroškem, ni nikjer«


Sonja Lichtenegger je na protest, za katerega je izvedela iz medijev, prišla iz Doliča. »V naši državi očitno nič drugega ne pomaga več. Probleme je treba reševati s protesti. Veliko hodim po Sloveniji, a tako slabih cest, kot jim imamo na Koroškem, ni nikjer.«

Zaradi enournega protesta so nastali zastoji v obe smeri. FOTO: Mateja Kotnik
Zaradi enournega protesta so nastali zastoji v obe smeri. FOTO: Mateja Kotnik


Rudija Vozla je protest presenetil za volanom. Potrpežljivo je kot prvi v koloni iz slovenjgraške smeri čakal, da se protestniki razidejo. »Nobenega problema ni. Tudi jaz podpiram čimprejšnjo gradnjo tretje razvojne osi. Moja žena se iz Mislinje vsak dan vozi v službo v Ljubljano. Naša družina cesto še kako potrebuje«.

Jože Vogler se je v Mislinjo pripeljal s kolesom, na prehodu za pešče pa so ga spremljali otroci. »Prišel sem, da izrazim svoje nezadovoljstvo. Cesto bi morali že zdavnaj imeti. Moji otroci dvakrat bruhajo, preden se sploh zapeljemo na avtocesto v Arji vasi,« je bil ogorčen.

FOTO: Mateja Kotnik
FOTO: Mateja Kotnik


Čeprav shod ni bil prijavljen (pobuda zanj je zaokrožila po družabnih omrežjih in mobilnih telefonih), so ga spremljali policisti, ki so dogodek le opazovali. Mnogi med njimi se vsak dan vozijo v službo v Celje in gradnjo ceste podpirajo. Do incidentov ni prišlo. Vozniki osebnih vozil so vožnjo nadaljevali po obvoznih poteh (v Velenje čez Graško goro), le vozniki tovornih vozil niso imeli izbire.

Podporo shodu je s svojo prisotnostjo izrazil tudi vodja Mladinske iniciative za tretjo razvojno os Aljaž Verhovnik: »Gre za spontan odziv ljudi, ki jih ne zanimajo birokratske ovire, pač pa zgolj in samo sodobna prometnica, ki bo regijo povezala z avtocestnim križem«. Verhovnik se je sicer pred dogodkom opozoril, da Mladinska iniciativa ni bila niti organizator niti soorganizator dogodka.

Komentarji: