Bežigrajski dijaški park

Pobudo so dali dijaki, ki bodo za park tudi sami skrbeli
Fotografija: Otvoritev parka pred gimnazijo Bežigrad FOTO Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Otvoritev parka pred gimnazijo Bežigrad FOTO Uroš Hočevar/Delo

Pred bežigrajsko gimnazijo je na pobudo dijakov preko poletja nastal nov parkec s šestimi parkovnimi garniturami – beri dve klopi in miza – in pitnikom odlične ljubljanske vode. Park bodo lahko uporabljali tudi učitelji, je pred otvoritvijo navihano pripomnil ljubljanski župan Zoran Janković, ki se je za idejo takoj ogrel.

Direktor gimnazije Ciril Dominko pa je v imenu najbližjih sosedov in največjih izkoriščevalcev ter ob izrazu hvaležnosti in občudovanja, kako hitro se je pobuda o parku, o katerem so že dolgo razmišljali, udejanila, pripomnil, da sliši dijake, da se pogovarjajo tudi o podzemni garaži (pod parkom?).

V imenu pobudnikov se je ob novi pridobitvi mestni občini zahvalil dijak Mark Morela Pavlovič, ki je zaželel, da bi park prispeval še k večji povezanosti dijaške skupnosti. Ko je bilo treba prerezati zeleno-beli trak, je župan škarje predal v roke dijakinje Eve Slokar. In sprehod po parku, za katerega bodo skrbeli dijaki sami, se je začel. Dostop do parkovnih garnitur – na dveh mizah sta pritrjeni tudi šahovnici – je razen po travi možen še po v razmaku položenih betonskih ploščah.

V Ljubljani je bilo v zadnjih letih posajenih več kot štirideset tisoč dreves in urejenih več kot sto hektarov novih urejenih zelenih površin (brez strehe), ki povečujejo kakovost bivanja, je pred otvoritvijo poudarila vodja mestnega oddelka za varstvo okolja Nataša Jazbinšek Sršen. Tudi tako drobna pridobitev kot je bežigrajski gimnazijski park je pomembna, pač kamenček v mozaiku, ki blaži podnebne spremembe.

Komentarji: