Gradnja stanovanj v glavnem mestu cveti

V Korotanskem naselju bo v dveh stolpnicah 100 stanovanj, ob Celovških dvorih v drugih dveh pa 224.
Fotografija: Ob soseski Celovški dvori bo Izet Rastoder po idejni rešitvi Scapelaba, ki pa še ni dokončna, zgradil stolpnici, imenovani Spektra, v kateri bo 224 stanovanj. FOTO: Spektra Invest
Odpri galerijo
Ob soseski Celovški dvori bo Izet Rastoder po idejni rešitvi Scapelaba, ki pa še ni dokončna, zgradil stolpnici, imenovani Spektra, v kateri bo 224 stanovanj. FOTO: Spektra Invest

Ljubljana – Konec tega in v prihodnjem letu se v Ljubljani obeta začetek gradnje najmanj štirih stolpnic in nekaj večstanovanjskih blokov s sto in več stanovanji za trg. Na različnih nepremičninskih portalih je videti, da bodo posamezni manjši investitorji dokončali ali začeli graditi tudi več miniblokov s po nekaj deset stanovanji.

Če so to leto na stanovanjskem trgu zaznamovale gradnje prestižnih blokov, kot so Ypsilon z 91 stanovanji v Zupančičevi jami, Tribuna (zdaj Luwigana) pod Gradom s 63 luksuznimi stanovanji, Belle vie (prej Slovenijavino) v Šiški s 195 enotami, črnuška soseska Med češnjami (v gradnji sta zdaj dva nova bloka v nizu sedmih s 165 stanovanji) in pred kratkim končana soseska Zelene Jarše s 113 stanovanji, bo jesen predvsem v znamenju projektov v Šiški.


Stolpnici ob Celovški


V gradbeni jami ob soseski Celovški dvori, kjer je bila po prvotnem načrtu predvidena gradnja velikega hotela, bosta po spremembi prostorskega načrta zdaj dve 21-nadstropni stolpnici z 224 stanovanji. Investitor bo podjetje Spektra Invest, ki je v lasti znanega trgovca Izeta Rastoderja. To je odkupilo zemljišče propadle družbe Vegrad, februarja letos pa objavilo natečaj za izdelavo idejne rešitve novega stanovanjskega kompleksa na 2223 kvadratnih metrov veliki parceli. Med desetimi ponudbami je zmagal projekt arhitekturnega biroja Scapelab, po katerem bodo stolpnici zgradili na pritličnem podstavku, v katerega bodo umestili trgovino s hrano in nekaj drugih storitvenih lokalov, potrebnih za vsakodnevno preskrbo in potrebe. Za večje opravke pa bo na razpolago veliki Sparov trgovski center, ki ga že gradijo dobesedno čez cesto.V preostalih delih stolpničnega dvojčka pa bodo uredili stanovanja, velika od 21 do 81 kvadratnih metrov. Čeprav bodo vsa »zelo komfortno tehnično opremljena« (sistemi talnega ogrevanja, klimatskega hlajenja in prisilnega prezračevanja bodo nadzorno ločeni za vsako enoto posebej), njihove cene ne bodo visoke. Zatrdili so nam, da cene ne bodo »bistveno presegale tistih, ki jih zdaj na trgu dosegajo rabljena stanovanja starejše gradnje«.

Pod objektom, ki bo imel tudi veliko steklenih površin in izjemnih pogledov na okolico, bodo še štiri garažne etaže z več kot 400 parkirnimi prostori.

Investicija je ocenjena na 45 milijonov evrov, pripravljalna dela naj bi se začela že oktobra, stolpnici pa naj bi začeli graditi v prvem četrtletju prihodnjega leta. Skupaj z zunanjo ureditvijo in parkom ob Celovški cesti in Celovških dvorih pa naj bi bila končana tik pred iztekom leta 2020.


Projekt Peca


Tisti z nekoliko tanjšimi denarnicami se bodo lahko že letos jeseni razveselili začetka gradnje dveh stolpnic, imenovanih Peca, med severno ljubljansko obvoznico in Litostrojsko cesto. Žiga Drofenik iz podjetja Linel Invest, ki bo investitor gradnje na območju Korotanskega naselja, nam je povedal, da so ime izpeljali iz kratice območja PE8A, sicer pa da na upravni enoti čakajo le še na potrditev gradbenega dovoljenja. Po projektu, ki je star že skoraj 12 let, bodo na večji trikotni parceli zgradili dve 14-nadstropni stolpnici. Ti bosta v pritličju povezani s skupnim vhodom, ki bo med obema stavbama. V dveh kletnih garažah bo prostora za 199 avtov, v višini terena pa bo dodatnih 23 parkirnih prostorov (nekaj tudi pokritih). V pritličnih delih bo do največ pet poslovnih prostorov oziroma manj, če jih bo kdo hotel združiti v večjo enoto. V 13 nadstropjih bo 100 stanovanj (velikih od 37 do 98 kvadratnih metrov, pri čemer bo v petih gornjih stanovanjih v enakem razponu tudi dodatek v obliki teras ali lož). Ker bosta stolpnici v bližini dveh hrupnih prometnic, ju bodo pred hrupom zaščitili tako s protihrupno ograjo kot z okni z najvišjo zvočno zaščito. Dušilci zvoka pa bodo vgrajeni tudi v sisteme prezračevanja.

Podjetje Lanel Invest bo med severno obvoznico in Litostrojsko zgradilo dve stolpnici z imenom Peca s 100 stanovanji. FOTO: Lanel Invest
Podjetje Lanel Invest bo med severno obvoznico in Litostrojsko zgradilo dve stolpnici z imenom Peca s 100 stanovanji. FOTO: Lanel Invest


Nekaj posebnega je tudi to, da bodo v ceno stanovanj vključeni parkirni prostori (dva za manjša in tri za večja) in da bo cena z davkom sorazmerno nizka glede na sedanje razmere na nepremičninskem trgu. Garsonjera bo tako stala okoli 120 tisočakov z davkom vred, penthouse pa 450 tisočakov. Ker naj bi začeli graditi že jeseni, gradnja pa naj bi trajala 16 mesecev, Drofenik pričakuje, da bosta stolpnici vseljivi v začetku leta 2020.


Draveljski bloki


Ob Regentovi cesti pa že pospešeno gradijo stanovanja v okviru projekta Modra vila – tam bodo zaradi dodatno odobrene etaže namesto 50 zgradili 68 stanovanj.

Novogradnja v Regentovi ulici v Dravljah FOTO: Voranc Vogel
Novogradnja v Regentovi ulici v Dravljah FOTO: Voranc Vogel


Projekt ob Šmartinski cesti


Od za zdaj neznanega kupca 6237 kvadratnih metrov velikega zemljiškega kompleksa med Šmartinsko, Pokopališko in Flajšmanovo (ob Velani) v Zeleni jami pa je pričakovati, da bi lahko že prihodnje leto začel graditi poslovno-stanovanjski kompleks Šmartinka. Za gradnjo 123 stanovanj in večjega števila pritličnih poslovnih prostorov (projektirana neto površina objektov znaša 30.771 kvadratnih metrov, od tega 13.774 pod terenom in 16.997 nad zemljo) mu ne bo treba pripravljati novega gradbenega dovoljenja, saj to še vedno velja.

Ob Velani ob Šmartinski cesti bo investitor, ki je od Triglava kupil zazidljivo parcelo, lahko zgradil kompleks s 123 stanovanji in več poslovnimi prostori. FOTO: Stoja nepremičnine
Ob Velani ob Šmartinski cesti bo investitor, ki je od Triglava kupil zazidljivo parcelo, lahko zgradil kompleks s 123 stanovanji in več poslovnimi prostori. FOTO: Stoja nepremičnine


Podjetje Triglav – upravljanje nepremičnin je že pred leti parcelo ogradilo in izvedlo nekaj pripravljalnih gradbenih del, tako da bo novi kupec, ki je po naših neuradnih podatkih za zemljišče s projektom vred plačal več kot pet milijonov evrov kupnine (Triglav noče razkriti zneska in kupca, češ da je to poslovna skrivnost). Zapletlo bi se lahko le, če bi hotel novi investitor projekt bistveno spremeniti.

Ograjeno območje med Pokopališko in Kavčičevo FOTO: Voranc Vogel
Ograjeno območje med Pokopališko in Kavčičevo FOTO: Voranc Vogel


Kostakov načrt


Podjetje Kostak iz Krškega, ki je letos končalo gradnjo 113 stanovanj v Zeleni jami, pa je med novozgrajenim blokovskim kompleksom ob Pokopališki, Kavčičevi in Rožičevi že odkupilo 1,2 hektara veliko prazno gradbeno parcelo, kjer namerava v več fazah graditi več novih blokov s 340 stanovanji. Kot je za Delo dejal direktor Kostaka Miljenko Muha, bodo najprej sprožili postopek za spremembo prostorskega akta za opisano območje, nato pa najverjetneje v dogovoru z MOL zgradili prvih 120 stanovanj (del za trg in del za občinske potrebe). Začetek gradnje je napovedal za leto 2019.


Manjši projekti


Na nepremičninskih straneh je zaslediti tudi ponudbo manjših stanovanjskih novogradenj. Eno najbolj dejavnih podjetij je Tosidos. To je med drugim znano po gradnji večstanovanjskih objektov ob Hradeckega ulici (zgrajena je že dobra polovica) in na Dolgem mostu (gradi ga za podjetje Rezidenca rezidenca) ...


Novogradnja podjetja Tosidos ob Hradetskega cesti FOTO: Voranc Vogel
Novogradnja podjetja Tosidos ob Hradetskega cesti FOTO: Voranc Vogel


Načrti v pripravi


Po Ljubljani je marsikje že pripravljenih več zemljiških kompleksov, kjer bi investitorji lahko gradili oziroma nadaljevali gradnjo, je pa negotovo, kdaj se bo to zgodilo. Morda še najbliže bi bil lahko načrt dokončanja projekta Tobačna mesto s 565 stanovanji, saj je stečajni upravitelj podjetja Imos julija prodal zemljišče in stare objekte na njem avstrijski družba RM Bauträger za 25 milijonov evrov. A le, če ne bo prodaja končala na sodišču zaradi tožbe katerega od neizbranih ponudnikov.

Če ne bo upora Rožnodolincev, bi lahko začel graditi stanovanja tudi Blaž Miklavčič, ki je od občine že pred časom odkupil kompleks Habjanovega bajerja.

Precej manj pa je verjetno, da bo DUTB prodala 22.000 kvadratnih metrov zemljišča med Pilonovo in Cesto Andreja Bitenca v Podutiku, kjer je mogoče zgraditi sosesko z 290 stanovanji. Prav tako že dolgo neuspešno za 6,6 milijona evrov prodaja 44.500 kvadratnih metrov veliko zemljišče ob podutiškem kamnolomom in 1,67 hektara veliko zemljišče v Rožni dolini (ob vrtnariji Herzmansky). Zanj še vedno zahteva kar sedem milijonov evrov.

Ob cesti Andreja Bitenca pri Kamni Gorici pripravljajo projekt treh objektov z 18 stanovanji. FOTO: Stoja nepremičnine
Ob cesti Andreja Bitenca pri Kamni Gorici pripravljajo projekt treh objektov z 18 stanovanji. FOTO: Stoja nepremičnine


Je pa zato morda kmalu pričakovati začetek gradnje treh objektov z 18 stanovanji, ki jih kot projekt Zelena obzorja oglašuje nepremičninsko podjetje Stoja. Od 70 do 90 kvadratnih metrov velika stanovanja naj bi zgradili ob Cesti Andreja Bitenca, zanje pa prav zdaj pridobivajo dokumentacijo, potrebno za gradnjo.

Komentarji: