Hotela Meksiko in Medno kot zgodba o uspehu

Poslovanje manjših hotelov v prestolnici se je z nemškim znanjem okrepilo.
Fotografija: Poslovanje hotela Medno je lani zacvetelo. Gostje so zadovoljni tako z osebjem kot tudi s hotelskimi storitvami. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Poslovanje hotela Medno je lani zacvetelo. Gostje so zadovoljni tako z osebjem kot tudi s hotelskimi storitvami. FOTO: Tomi Lombar

»Nekateri manjši družinski hoteli v prestolnici bi zagotovo potrebovali boljše upravljanje,« menita Dejan Podgoršek in Tamara Kotar Podgoršek, ki prek podjetja Avista Hotel Management in franšize z nemško hotelsko verigo RIMC uspešno upravljata hotela Medno in Meksiko. Po naših informacijah je med morebitnimi prevzemnimi tarčami tudi šišenski M-hotel.

Hamburška hotelska veriga RIMC je pred približno letom in pol prevzela upravljanje dveh manjših ljubljanskih hotelov. Dejan Podgoršek, lastnik podjetja Avista Hotel Management, prek franšize nemške skupine RIMC zdaj upravlja hotela Medno in Meksiko. Po javno dostopnih podatkih je skupina RIMC Hotels & Resorts ena izmed vodilnih mednarodnih hotelskih verig v družinski lasti. Uspešni so predvsem v upravljanju hotelov »po meri«, rešujejo tudi hotele v (finančnih) težavah.

Prek franšiz upravljajo kar 32 hotelov v osmih državah, med drugim hotela s tremi zvezdicami Medno in Meksiko. Če je soditi po objavah o zadovoljstvu gostov v teh dveh hotelih, objavljenih na spletni platformi booking.com, je nemški način vodenja hotelov že dal rezultate. Gostje so zadovoljni tako z osebjem kot s hotelskimi storitvami, hrano in urejenostjo sob. Oba hotela, predvsem pa nekdanji motel Medno, sta postala zgodba o uspehu.


Nemško znanje v slovenskih hotelskih sobah


Dejan Podgoršek je kot nekdanji pomočnik direktorja Slovenske turistične organizacije (STO) vodil projekt kategorizacije hotelov, znanje iz turizma je prenašal tudi na študente Fakultete za turistične študije –​ Turistica, z nemško hotelsko verigo RIMC pa sodeluje že osem let. S podjetjema Avista Hotel Management in Medeina storitve, ki sta v lasti njegove soproge Tamare Kotar Podgoršek, prek franšizne pogodbe nemške verige RIMC upravlja hotela Meksiko in Medno. »Družba Avista Hotel Management je najemnik nepremičnine hotela Meksiko, družba Medeina storitve pa ima v najemu hotel Medno. Nemški RIMC ni neposredni najemnik hotelov, ampak daje samo franšizo,« je pojasnil Podgoršek.

Uspešno poslovanje ljubljanskih hotelov razkrivajo tudi javno objavljeni podatki. Hotel Meksiko je lani ustvaril skoraj milijon evrov prihodkov in približno 75.000 evrov dobička, hotel Medno pa 560.000 evrov prihodkov in več kot 15.000 evrov dobička. Prav poslovanje nekdanjega motela v Mednem se je lani v primerjavi z letom prej precej izboljšalo – prihodki so se podvojili, iz izgube leta 2016 so ustvarili dobiček.

V hotelu Meksiko je sedem redno zaposlenih, v Mednem pa devet. Kar 80 odstotkov gostov hotela Medno je tujcev, predvsem so to skupine turistov, ki pridejo z avtobusi, zasedenost hotela raste in je okoli 65-odstotna. Notranjo prenovo hotela so prejšnji lastniki izvedli pred petimi leti, je pa hotel v Mednem eden izmed redkih zelenih hotelov v prestolnici, je dejal Podgoršek. Hotel Meksiko ima 50 sob, njihova zasedenost je okoli 68-odstotna.


Ključ do uspeha je družinska kultura vodenja


»Ker je upravljanje hotelov ločeno od lastništva nepremičnin, je poslovanje uspešno, saj je za vsak hotel posebej ustanovljeno upravljavsko podjetje,« je pojasnil Podgoršek. Gre za nemško kulturo vodenja podjetja, ki jo vodijo družine. »Tudi RIMC Avstrija vodita mož in žena. V tujini je to pozitivna kultura vodenja, saj je celotna družina vpletena v vodenje hotelov,« je poudaril. Na vprašanje, ali bodo v prihodnje prevzeli v upravljanje še kakšen (manjši) hotel v Ljubljani, je odgovoril: »Da, zanimajo nas predvsem hoteli, ki so v težavah, ali pa novi hoteli, ki potrebujejo naše znanje oziroma dolgoročnega najemnika.« O podrobnostih ni hotel govoriti, po naših informacijah jih zanima šišenski M-hotel. Po njegovem mnenju Ljubljana zdaj potrebuje še 500 hotelskih sob. Zasedenost je dobra, neizkoriščena sta predvsem december in segment poslovnih turistov.      

Komentarji: