Kaj razburja stanovalce ob Cesti dveh cesarjev

Nerešene prometne težave na Viču so dosegle vrelišče, zato občani od mestnih oblasti in policije zahtevajo ukrepanje
Fotografija: Cesta dveh cesarjev je vse bolj promeno obremenjena, ogroženi pa so tudi kolesarji in pešci. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Cesta dveh cesarjev je vse bolj promeno obremenjena, ogroženi pa so tudi kolesarji in pešci. FOTO: Leon Vidic

Zaradi ozke, močno poškodovane in preobremenjene ceste, ki je povrhu vsega brez pločnikov in drugih prometnih oznak, so stanovalci ob Cesti dveh cesarjev na mestno oblast in policijo naslovili dopis z zahtevami po takojšnjem ukrepanju. S preplastitvijo ceste in omejitvami hitrosti bi se življenje na ljubljanskem Viču lahko precej izboljšalo.

»Hiša, v kateri živim šest let, stoji ob nevarni cesti, ki je ozka in poškodovana, brez pločnikov, po njej drvijo osebna vozila, motorji in tovornjaki vseh velikosti. Ko opazujem ta neskončni promet se sprašujem, ali je cesta postala nekakšna bližnjica in smo mi, ki tu stanujemo, žrtve brezbrižnosti mestnih in državnih institucij. Ti namreč ne storijo ničesar, da bi se razmere izboljšale, zato stanovalci zahtevamo ukrepanje.« Tako razmere ob Cesti dveh cesarjev opisuje Tatjana Možina, ki je v imenu sokrajanov četrtne skupnosti (ČS) Trnovo pisala županu Zoranu Jankoviću ter komandirjema ljubljanske prometne policije in viške policijske postaje.

Ne le, da je ponekod na cesti asfaltna prevleka povsem uničena in neprimerna za osebni in tovorni promet, tudi hiše ob cesti so v slabem stanju. Nekatere imajo namreč na fasadah že vidne razpoke, ob prevozu tovornega prometa se tresejo tudi temelji hiš. Še več: na cesti zelo redko merijo prekoračitve hitrosti, zato jo nekateri vozniki uporabljajo za poligon hitre vožnje in po njej drvijo tudi do 80 kilometrov na uro.

Vse naštete težave so pripeljale do tega, da so stanovalci na Viču sami predlagali ukrepe, ki bi lahko precej izboljšali kakovost njihovega življenja. Predlagajo, naj na Cesti dveh cesarjev uvedejo omejitev hitrosti na 30 kilometrov na uro, prepovejo tovorni promet, razen za lokalni dovoz, postavijo stacionarni radar, poostrijo policijski nadzor prometa in hitrosti ter uvedejo štetje prometa. Stanovalci so zaradi nemogočega vsakdanjega prometa, ki poteka mimo njihovih hiš, že precej obupani, ogroženi pa so tudi pešci in kolesarji.


Policija: Cesto je treba sanirati!


Ker so dopis prejeli tudi na policiji, nas je zanimalo, ali so z zahtevami stanovalcev seznanjeni ter kako in kdaj bodo tudi ukrepali. Na viški policijski postaji priznavajo, da so s tamkajšnjo prometno problematiko seznanjeni in dodajajo, da skupaj z mestnimi redarji na tem odseku nadzirajo promet in prekoračitve hitrosti. »Vendar do zdaj nismo prejeli pripomb ali pritožb stanovalcev, ki ob tej cesti živijo. Bodo pa policisti na podlagi pisanja občanke opravili pogovore z občani in jim pojasnili pristojnosti policije glede ureditve in sprememb prometne infrastrukture,« odgovarjajo.

In dodajajo, da bodo pristojnim na MOL predlagali, naj preplastijo vozno površino, namestijo hitrostne ovire in zgradijo pločnike. Odločanje o gradnji namreč ni v pristojnosti policije. Odgovorov pristojnih mestnih služb do konca redakcije nismo prejeli. Smo pa na spletni strani MOL med pobudami meščanov naleteli na odgovor občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet na vprašanje o načrtovani prenovi Ceste dveh cesarjev. Na občini so pojasnili, da je tam načrtovana gradnja kanalizacije v okviru evropskega projekta – to pa pomeni, da se bodo sanacije ceste lotili šele prihodnje leto.

Komentarji: