Kdaj se bodo višje cene energentov poznale na položnicah?

Cene energentov v tujini rastejo. Javna in elektro podjetja (še) ne razmišljajo o podražitvah
Fotografija: V Snagi, VO-KA, LPP in Energetiki Ljubljana do konca leta ne bodo zviševali cen, podobno zatrjujejo tudi pri dveh največjih elektro trgovcih – Elektro Energiji in Gen-I. Foto: Blaž Samec
Odpri galerijo
V Snagi, VO-KA, LPP in Energetiki Ljubljana do konca leta ne bodo zviševali cen, podobno zatrjujejo tudi pri dveh največjih elektro trgovcih – Elektro Energiji in Gen-I. Foto: Blaž Samec

V Snagi, VO-KA, LPP in Energetiki Ljubljana do konca leta ne bodo zviševali cen, podobno zatrjujejo tudi pri dveh največjih elektro trgovcih – Elektro Energiji in Gen-I. Na položnicah torej za zdaj ni pričakovati višjih cen, in to kljub temu, da cene energentov v tujini letijo v nebo. »Če bodo cene elektrike ostale na teh ravneh, bo dvig končnih cen neizogiben,« pa opozarja Aleksander Mervar, direktor Elesa.

»Cene storitev javnih podjetij se do konca leta ne bodo spremenile, razen v primeru, ko to zahteva državni predpis, denimo pri Energetiki Ljubljana.« Tako so na vprašanje, ali v javnih podjetjih do konca leta načrtujejo morebitne podražitve, odgovorili v Javnem holdingu Ljubljana. Cene storitev v Snagi so nespremenjene od začetka leta 2016, vožnjo v mestnem prometu pa so na LPP nazadnje podražili pred več kot šestimi leti. Edino javno podjetje, ki je februarja podražilo svoje storitve, je VO-KA. »Vendar se skupni znesek vseh postavk na položnicah za večino uporabnikov ni bistveno spremenil že več kot štiri leta,« pravijo na Holdingu.

Ker Energetika Ljubljana opravlja gospodarski javni službi, izvajanje storitev in cene regulira Agencija za energijo. »Cene omrežnine distribucijskega sistema zemeljskega plina so določene za koledarsko leto, medtem ko se cene toplote (variabilne in fiksne tarifne postavke) oblikujejo v skladu z aktom o metodologiji za oblikovanje cene toplote za daljinsko ogrevanje. Na podlagi omenjenega akta so bile v začetku maja in sredi septembra spremenjene variabilne tarifne postavke toplote, fiksne tarifne postavke pa so nespremenjene od julija leta 2016. Spremembe variabilnih tarifnih postavk so bile izvedene zaradi uskladitve cen s stroški goriva za proizvodnjo in distribucijo toplote,« še dodajajo na Holdingu.

Cene storitev za gospodinjstva. Foto Dk / Gm
Cene storitev za gospodinjstva. Foto Dk / Gm

 

Cene na položnicah za zdaj nespremenjene ...


»Rednega cenika nismo spreminjali že od leta 2013, lani nam ga je celo uspelo znižati. Do konca leta ne nameravamo dvigovati cen elektrike za gospodinjstva, saj smo pravočasno in pred dvigom cen na borzi poskrbeli za nakup energije,« pravijo v Gen-I, ki na območju MOL elektriko dobavlja 30.000 gospodinjstvom. Podobno odgovarjajo tudi v Elektro Energiji, ki elektriko dobavlja 72.000 ljubljanskim gospodinjstvom.

Ker se cene energentov na tujih borzah zvišujejo, se seveda pojavlja vprašanje, kdaj se bo to poznalo tudi na položnicah. Aleksander Mervar, direktor Elesa, odgovarja: »Na slovenski borzi BSP je bila pasovna energija (produkt »pas«) za dan vnaprej septembra višja za povprečno 72 odstotkov glede na povprečne cene januarja in za 28 odstotkov višja od povprečne cene junija. Na največji evropski borzi EEX je bila pasovna energija minuli petek, 21. septembra, v primerjavi z zadnjim dnem januarja višja za 60 odstotkov, v primerjavi z 29. junijem pa za 27 odstotkov.«
 

... vendar je dvig cen elektrike neizogiben


Če ostanejo cene elektrike na teh ravneh, potem bo po njegovem mnenju dvig končnih cen neizogiben. »Pri trgovcih z elektriko različno, odvisno od njihove poslovne politike, kasneje pa pri tistih, ki so vertikalno povezani in razpolagajo z razmeroma poceni proizvodnimi viri. Najhitreje pa bo dvig cen pri tistih, ki so odvisni od trga in ki nimajo dolgoročno zaščitenih nabavnih cen. Delno se to lahko zgodi že letos proti koncu leta, bolj verjetno pa prihodnje leto,« ocenjuje Mervar.

Hkrati meni, da je prezgodaj govoriti o tem, da bi se nabavne cene »prevalile« na potrošnika. »Ali bo potrošnik plačeval višjo ceno ali pa bodo trgovci z elektriko imeli izgubo. In to krepko. V tržnem gospodarstvu na žalost slednjih primerov ni. Zanima me, kdo bo plačal bistveno višje račune za elektriko, ko bo treba investirati v novo, predvsem distribucijsko omrežje, hranilnike energije, sistemske elektrarne in sistemske storitve. Odgovor je jasen, kajne? Že vsaj pet let napovedujem strmo rast cen elektrike,« še pravi Aleksander Mervar.

Komentarji: