Kdo je v soboto jedel srnin golaž?

Lovca sta pod Golovcem zaradi varnosti srno ustrelila podnevi; okoliški prebivalci so ogorčeni.
Fotografija: »Podobno kot zdaj na Barju redno živijo medvedi, na Golovcu srnjad oziroma divji prašiči zaradi hrane na vrtičkih poiščejo svoje bivališče,«pravijo na Lovski zvezi Slovenije. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
»Podobno kot zdaj na Barju redno živijo medvedi, na Golovcu srnjad oziroma divji prašiči zaradi hrane na vrtičkih poiščejo svoje bivališče,«pravijo na Lovski zvezi Slovenije. FOTO: Mavric Pivk

Kako je mogoče, da lovci podnevi pod Golovcem ustrelijo srno? Tako se v pismu sprašuje bralec Dela, ki nas je hkrati opozoril, da je znotraj ljubljanske obvoznice prepovedan odstrel divjadi. O dogodku je bila obveščena policija, ki pa kršitev ni ugotovila. Na Golovcu je vse več srnjadi in tudi divjih prašičev, opozarjajo lovci.

Minulo soboto zgodaj zjutraj je pod Golovcem, natančneje na Hruševski cesti nasproti novega vrtca, odjeknil strel, pravi bralec Dela, ki noče biti imenovan. Ugotovil je, da je na območju, kjer se zadržuje veliko srn, lovec ustrelil srno, medtem ko ga je drugi lovec čakal v avtomobilu. O dogodku je nemudoma obvestil policijo, ki se je na klic takoj odzvala. Vendar so policisti na njegovo začudenje kmalu odšli, policisti od lovcev menda niso zahtevali nikakršnih dokumentov. »Le kdo bo danes kuhal srnin golaž?« se je spraševal bralec in dodal, da je po njegovem vedenju streljanje divjadi znotraj ljubljanske obvoznice prepovedano.

Na policiji so pojasnili, da je občan naznanil odstrel divjadi vpričo njega in otrok. »Na kraj dogodka so bili napoteni policisti, ki so opravili razgovore in ugotovili, da sta lovca na Hruševski cesti v bližini prijavitelja opravila odstrel divjadi. Ta je bil opravljen na podlagi prijave pritožb občanov, da srnjad uničuje pridelke. Policisti so ugotovili, da se odstrel ni zgodil vpričo otrok ter da določila zakona o divjadi in lovstvu niso bila kršena,« pravijo na ljubljanski policijski upravi.


Na Barju medvedi, na Golovcu pa srnjad in divji prašiči


Območje pod Golovcem na Hruševski cesti spada v pristojnost Lovske družine Škofljica, zaradi zagotavljanja varnosti pa sta odstrel opravila posebej usposobljena lovska čuvaja. »Lovska družina je odlov izvajala na tem območju zaradi prošnje enega od lastnikov hiše in vrta v bližini prehoda srnjadi. Na tem območju se pase več srn, zaradi zagotavljanja varnosti pa ni mogoče sočasno opraviti odstrela vseh srn,« pravijo na Lovski zvezi Slovenije.

Območje Golovca že od leta 2008 spada med nelovne površine, zato naj se znotraj ljubljanske obvoznice odlov divjadi ne bi izvajal. »Vendar zakon predpisuje, pod kakšnimi pogoji je mogoče loviti v bližini naselja. Tako se zdaj tam izvaja odlov divjadi po posebni odločbi pristojnega inšpektorata oziroma ministrstva za kmetijstvo.

Zaradi škod, srečanj z divjimi prašiči in problemi z lisicami je bil odlov naložen Lovski družini Škofljica, ki po novem upravlja tudi območje pod Golovcem. Razmere na območju Golovca so ustrezne za nekatere vrste divjadi, ki se znajo prilagoditi življenju v bližini ljudi. »Podobno kot zdaj na Barju redno živijo medvedi, na Golovcu srnjad oziroma divji prašiči zaradi hrane na vrtičkih poiščejo svoje bivališče,« še pravijo na Lovski zvezi Slovenije.

Komentarji: