Kiparska instalacija, ki cinglja in se svetlika

Pionirski dom: v galerijskih prostorih prenovljene stavbe na Komenskega 9 so do 8. junija na ogled najboljša dela letošnjega Likfesta.
Fotografija: V prenovljeni stavbi Pionirskega doma na Komenskega 9 se je končal letošnji Likfest. FOTO: Igor Sukur
Odpri galerijo
V prenovljeni stavbi Pionirskega doma na Komenskega 9 se je končal letošnji Likfest. FOTO: Igor Sukur

Ljubljana – V prenovljeni stavbi Pionirskega doma na Komenskega 9 se je danes z izdelavo kiparske instalacije, na katero so otroci iz sodelujočih šol in vrtcev obesili svoje avtoportrete, končal tretji Likfest, katerega namen je spodbujanje otroškega ustvarjanja ter uporaba inovativnih tehnik.

Po predlanski grafiki velikanki iz avtoportretov v tehniki visokega tiska in lanski veliki cianotipji, so letošnje ustvarjanje končali s skupinsko kiparsko formo, ki bo razstavljena na balkonu prenovljene stavbe Pionirskega doma in bo s cingljanjem ter svetlobnim odsevom v temi mimoidoče opozarjala, da se v tej hiši dogaja nekaj posebnega, je povedala direktorica Vika Potočnik. 


Različni rastri, vsebine in podobe, ki so jih ujeli na kvadratni decimeter pa bodo 'svetili' in bili vidni tudi v temi. FOTO: Igor Sukur
Različni rastri, vsebine in podobe, ki so jih ujeli na kvadratni decimeter pa bodo 'svetili' in bili vidni tudi v temi. FOTO: Igor Sukur


Viseči gradniki poosebljajo povezovanje


Vodja Likfesta Boris Beja pa je o zaključni kiparski instalaciji povedal: "Likfest v svoji tretji zaključni ediciji združuje več medijev. Tako kot so bile medijsko in formalno raznovrstna likovna dela, ki smo jih prejemali na natečaj oziroma festival, tudi zaključna forma združuje risbo, sliko, keramiko, kiparstvo in prostorsko instalacijo. Vsak otrok je imel na voljo belo podlago iz keramike in je na njih interveniral z likovno prvino, s točkami, pikicami. Različni rastri, vsebine in podobe, ki so jih ujeli na kvadratni decimeter pa bodo 'svetili' in bili vidni tudi v temi."

Otroci so izdelali kiparsko instalacijo, na katero so obesili svoje avtoportrete. FOTO: Igor Sukur
Otroci so izdelali kiparsko instalacijo, na katero so obesili svoje avtoportrete. FOTO: Igor Sukur


Kot pravi, so keramične podobe kot zidaki, gradniki, s katerimi so zgradili viseči »mozaik« tretjega Likfesta. Vezni člen med visečimi ploščicami pa ne bo praznina, ampak gibanje, katerega posledica je zvok, ki bo prostorsko instalacijo nadgradil še v performativne sfere: "Ta instalacija na nek način pooseblja bit Pionirskega doma – povezovanje in široko ponudbo dejavnosti oziroma kulturnih izkustev. Predvsem pa se mi zdi pomembno, da individualizem zamenja kolektivizem, saj verjamem, da kot skupina vedno lahko dosežemo več!" pravi Beja.


Lani bitja, letos avtoportreti


Predlani, na prvem Likfestu, so otroci ustvarjali na temo zelene prestolnice Evrope, lani so ustvarjali likovne izdelke na temo bitij, letos pa svoje avtoportrete. V okviru tretjega Likfesta je bilo sicer že 10 skupinskih razstav, javnost si je lahko ogledala dela 30 ljubljanskih vrtcev in šol, ki so ustvarjali na temo avtoportreta. V prostore Pionirskega doma je prispelo več kot 1400 likovnih del in podob, v katere so mladi umetniki ujeli samega sebe. Med njimi je strokovna komisija izbrala več kot 130 likovno najbolj zanimivih in izvirnih del, ki bodo na ogled v galerijskih prostorih prenovljene stavbe Pionirskega doma do 8. junija. Javnost si jih lahko ogleda vsak delovnik med 10. in 19. uro. Tako kot prejšnja leta pa bodo v Pionirskem domu tudi letos izdali katalog najboljših del.

Komentarji: