Janković: Lahko se zgodi, da prometne gneče sploh ne bo

Ker bo od jutri pot v prestolnico daljša, policija voznikom svetuje, naj se na pot odpravijo pravočasno.
Fotografija: Zaradi obnove Dunajske je organiziran avtobusni prevoz za potnike, ki v prestolnico prihajajo z Gorenjske. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Zaradi obnove Dunajske je organiziran avtobusni prevoz za potnike, ki v prestolnico prihajajo z Gorenjske. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ker se z jutrišnjim dnem na Dunajski cesti začenjajo obsežnejša dela, bo to seveda vplivalo tudi na potek prometa na celotnem območju Ljubljane. Prenova avtobusne in železniške postaje bo namreč zahtevala dolgotrajno (delno ali popolno) zaporo Dunajske ceste. Prav tako bodo dela potekala na Vilharjevi cesti, zaradi obnove pa je delno že zaprta tudi Linhartova cesta. Policija zato opozarja, da se je treba na pot odpraviti pravočasno, udeležence v prometu pa prosijo za strpnost in potrpežljivost. Dunajska cesta se tako jutri ob enih zjutraj popolnoma zapre za ves promet. 

Kasneje bodo dela potekala tudi na Šmartinski cesti pri Orto baru, zaradi obnove tamkajšnjega podvoza pod železniško progo. Dela naj bi trajala kar dve leti, zato policija pričakuje povečane obremenitve prometa v prestolnici.

Najbolj bo na prometne razmere vplivala nadgradnja omrežja na območju železniške postaje Ljubljana, in sicer na nadvozu nad Dunajsko cesto. Zaradi del bo ta cesta zaprta (delno ali popolnoma), zato se prometni zastoji pričakujejo tako na Dunajski cesti kot na širšem območju Ljubljane. Spremenjeni bodo tudi vozni redi in poti vlakov, predvsem bo na progah Ljubljana–Jesenice in obratno ter Ljubljana–Kamnik Graben in obratno manjši del vlakov, predvsem zunaj konic, vozil do začasnega novega postajališča Ljubljana Šiška, od koder je že organiziran avtobusni prevoz.

»Pričakujemo tudi, da bodo vozniki iskali druge »bolj prevozne« poti, zato se bodo zastoji pojavili tudi tam, kjer jih zdaj ni bilo. Vsem voznikom svetujemo, naj v tem času za prihod v Ljubljano uporabljajo javna prevozna sredstva. Če to ni mogoče, pa naj se na pot odpravijo pravočasno, saj bodo za pot v mesto potrebovali več časa kot do zdaj,« opozarjajo na Policijski upravi Ljubljana.

Kako bodo potekala dela  

Obnova in zapora Dunajske ceste bo potekala v več fazah:

- od četrtka, 4. 1., do nedelje, 7. 1., bo veljala popolna zapora Dunajske ceste

- od ponedeljka, 8. 1., do nedelje, 21. 2., bo veljala popolna zapora obeh hodnikov za pešce in en pas vozišča (pešci in kolesarji na vozišču, vozni pasovi 2 + 2)

- od 22. 2. do 30. 3. 2024 bo popolna zapora obeh hodnikov za pešce, odprejo se vozni pasovi (pešci in kolesarji na vozišču, vozni pasovi 3 + 3)

- od 1. 4. do 26. 6. 2024 bo veljala le delna zapora hodnikov za pešce

- od 27. 6. 2024 naprej pa se vse skupaj ponovi zaradi izvedbe del na severni strani 

»Zaradi del pričakujemo povečan promet tako v središču mesta kot tudi na vpadnicah v mesto, saj se bo promet, ki je doslej potekal po Dunajski cesti, predvidoma preusmeril na preostale vpadnice. Predviden obvoz bo potekal po Tivolski cesti, Celovški cesti in Drenikovi cesti ter nazaj na Dunajsko cesto. Najverjetneje se bodo vozniki preusmerili tudi na Trg OF, mimo Kolodvora, na Masarykovo cesto in Šmartinsko cesto,« dodajajo na policiji. 

V prvi fazi (od 4. 1. 2024 do 7. 1. 2024), ko bo vzpostavljena popolna zapora Dunajske ceste, pričakujejo povečan promet na predvidenih obvozih. Glede na zgolj tri delovne dneve v tem tednu in koriščenje letnih dopustov, gostota prometa najverjetneje ne bo povečana. Od ponedeljka, 8. 1. 2024, ko bosta po Dunajski odprta le dva pasova v vsako smer, v policiji ocenjujejo, da bodo udeleženci v prometu večinoma uporabljali utečene poti v mesto. Povečanje prometa pa je pričakovati v običajnih (jutranjih in popoldanskih) prometnih konicah.

LPP-linije RGB FOTO: Dk Delo
LPP-linije RGB FOTO: Dk Delo

Policija z dodatnimi okrepitvami

Med obnovami bodo za pomoč pri urejanju prometa poleg rednih patrulj napoteni dodatni policisti iz vseh mestnih policijskih enot, ki bodo v prometnih konicah urejali promet v križiščih. »Glede na kadrovske zmožnosti poskušamo zagotavljati večjo pretočnost prometa, tako v mestu kot na obvoznici, avtocesti kot tudi drugje na območju Policijske uprave Ljubljana. Pri tem se najprej usmerjamo na lokacije, kjer so zastoji največji in kjer lahko s svojim posredovanjem dosežemo največji učinek,« dodajajo na policiji.

Predvidoma bodo policisti urejali promet v naslednjih križiščih: Bavarski dvor, Ajdovščina, Topniška-Šmartinska-Vilharjeva, Celovška-Ruska, Dunajska-Samova. Prav tako bodo posamezne enote dnevno spremljale prometne tokove in po potrebi prerazporejale policiste v druga križišča, če bi se izkazalo, da bi tako dosegli večji učinek za pretočnost prometa. Pri urejanju prometa bodo poleg policistov v križiščih urejali promet tudi mestni redarji, ki bodo predvidoma urejali promet v križišču Slovenske in Aškerčeve ceste.

Župan o morebitnem prometnem kolapsu 

Kot je pojasnil župan Zoran Janković, bodo Dunajsko cesto zaprli jutri ob enih zjutraj, ko bodo postavili tudi betonsko zaporo. Vožnja po Dunajski tako ne bo mogoča, razen za reševalna vozila in gasilce, je pojasnil župan. Parkirišča okoli železniške postaje bodo v tem času ostala odprta. Sicer na občini ta teden ne pričakujejo veliko prometa, a se kljub temu pričakujejo zastoji. Dunajska je poleg Celovške ceste druga najbolj prometno obremenjena vpadnica, saj se na dan povprečno v obe smeri prepelje okoli 25.000 vozil. 

V času zapore Dunajske bo prilagojen tudi javni promet. Med prenovo nadvoza bo največja sprememba za pešce in kolesarje, ki gredo proti severu. Imeli bodo namreč dve možnosti: ali bodo šli čez podhod na Vilharjevo ali pa se bodo odpravili proti zahodu oziroma Tivolski cesti. Tam bodo lahko uporabili ločen pas, namenjen tako pešcem kot tudi kolesarjem, kjer bo cestišče ograjeno z betonsko ograjo. Pri tem je župan pozval vse, naj ne poskušajo prečkati gradbišča, saj bo tam veliko delovnih strojev. »Naredite kakšen korak več, da boste varni, in ne hodite čez progo!« je opozoril Janković. 

Sicer pa se bo v prihodnjih dneh začela tudi gradnja dveh stolpičev Emonike, zasebnega dela Potniškega centra Ljubljana (PCL). Po županovih besedah so madžarski vlagatelji že prejeli gradbeno dovoljenje, prav tako slovaški Corwin ob Vilharjevi gradi stanovanjsko-poslovni kompleks. »Z gradnjo Emonike in prenovo Dunajske se bo tako povečalo tudi število tovornih vozil. Dve leti in pol bo življenje v okolici železniške postaje zelo težko. Mogoča pa nas bo vse to presenetilo in prometne gneče sploh ne bo,« je še dejal Janković. Na vprašanje, ali bodo s prenovo nadvoza uredili tudi kanalizacijo, saj je podvoz ob večjem deževju vedno poplavljen je župan odgovoril, da bodo to tudi storili. Prav tako naj bi uredili tudi kanalizacijo pri podvozu na Celovški in pri Orto baru.

Komentarji: