Na Vrhniki z zamudo do obnovljene urgence

Občina je v obnovo zdravstvenega doma do zdaj vložila 1,9 milijona evrov, zadnjo fazo bi radi pocenili.
Fotografija: Vrhniška nujna medicinska pomoč je že urejena po pravilih bodočega satelitskega urgentnega centra. FOTO Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Vrhniška nujna medicinska pomoč je že urejena po pravilih bodočega satelitskega urgentnega centra. FOTO Mavric Pivk/Delo

Po nekajmesečni zamudi se je vrhniška služba nujne medicinske pomoči (NMP) minuli teden preselila v obnovljeni prizidek zdravstvenega doma. Druga faza obnove se bo z ureditvijo splošnih ambulant, ki so bile med obnovo združene, po napovedi župana Daniela Cukjatija zaključila do konca maja.

Do zamude je prišlo zaradi težav izvajalca, cerkniškega gradbinca AS Primus, ki je imel že dolge mesece težave pri številnih javnih projektih slovenskih občin, saj ni plačeval svojih podizvajalcev, formalno pa je podjetje od začetka letošnjega marca tudi v stečaju. Na Vrhniki so se tako kot v večini drugih občin reševanja projekta lotili s sklepanjem neposrednih pogodb s podizvajalci.

Občina je v projekt obnove, ki naj bi po prvih predvidevanjih stal nekaj manj kot 2,5 milijona evrov, doslej vložila že 1,9 milijona evrov. Vrhniški župan Daniel Cukjati, ki je bil izvoljen na lanskih lokalnih volitvah, poleg tega trdi, da projekt gradnje zdravstvenega doma od začetka ni bil najbolje voden. Ni bilo ne analize stanja, ne analize potreb, ne analize variant. Poleg tega prejšnje občinsko vodstvo ni obravnavalo predlogov nekaterih svetnikov, ki so predlagali gradnjo novega zdravstvenega doma na zelenici.


Za dokončanje gradnje poldrugi milijon


Tretjo fazo obnove predstavlja nadgradnja oziroma dokončanje prvega nadstropja, za kar pripravljajo potrebno dokumentacijo, saj se je projekt v času gradnje in pod prejšnjim občinskim vodstvom spreminjal. Po popisu del naj bi bilo za dokončanje gradnje potrebnih kar 1,5 milijona evrov, kar je po besedah župana Cukjatija za občino, ki financira gradnjo – opremo financira zdravstveni dom – nesprejemljivo, zato so naročili recenzijo popisa del. S črtanjem nepotrebnega razkošja so pri oceni stroškov zdaj pri milijonu evrov, številko pa bi radi še znižali.

Župan napoveduje, da bodo razpis objavili šele, ko bo dosežena sprejemljiva cena. Roman Strgar, direktor Zdravstvenega doma Vrhnika, dodaja, da bo končno ceno dal trg. Sicer pa si želi, da bi vse skupaj racionalizirali, tako da bi bil objekt kakovosten in bi lahko služil svojemu namenu več desetletij.

Urgentna služba se je v obnovljene prostore vrnila po slabem letu, ginekološke ambulante pa bodo na začasni lokaciji do ureditve novega prvega nadstropja. Vrhniška služba NMP ima poleg prenovljenih prostorov, ki so urejeni po pravilih bodočih satelitskih urgentnih centrov, na voljo dve vozili urgentnega zdravnika z vso potrebno opremo, nista pa primerni za prevoz bolnikov. Urgentna služba deluje 24 ur na dan vse dni v letu, v ekipi pa je poleg zdravnika (splošnega ali specialista urgentne medicine) še diplomirani zdravstvenik.

Komentarji: