Neurje, kakršnega v Ljubljani ne pomnimo

Zaliti so bili podvozi, kleti zasebnih hiš in javnih ustanov: od vrtcev in šol, predsedniške palače do zdravstvenih domov, UKC in kulturnih ustanov.
Fotografija: Poleg poklicnih so pomagali tudi prostovoljni gasilci iz 33 društev. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Poleg poklicnih so pomagali tudi prostovoljni gasilci iz 33 društev. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Zaradi sinočnjega večernega rekordnega neurja, ko je v šestdesetih minutah padlo kar 94 milimetrov dežja, so ljubljanski gasilci v pasu od Vižmarij, Šentvida, Dravelj, Šiške, središča mesta, Viča do Barja, posredovali več kot štiristokrat. Toliko intervencij je bilo samo leta 2014 ob katastrofalnem žledu. Zaliti so bili podvozi, kleti zasebnih hiš in javnih ustanov: od vrtcev in šol preko predsedniške palače in parlamenta do zdravstvenih domov (Šiška in Vič) in UKC, kjer je tako kot v Drami, voda v kaskadah tekla po stopnicah, v jaških dvigal pa so bili slapovi.

V UKC je voda zalila vse stavbe - in to ne samo kleti, temveč tudi pritličja in nadstropja - vendar so po besedah Jožeta Golobiča, v. d. direktorja, do šestih zjutraj vse počistili, tako da so vse razpisane ambulante in posegi tekli nemoteno. Tudi evakuacija bolnikov ni bila potrebna, potrebnih je bilo le nekaj premeščanj. Najhuje je bilo na ORL, DTS (kjer so covidni bolniki), polikliniki in v porodnišnici, kjer je bilo 30 centimetrov vode. V urgentnem bloku je delo tudi ponoči potekalo normalno, bolnikov je bilo morda nekaj manj kot običajno, med njimi pa ni bilo nikogar, ki bi prišel zaradi poškodb ob neurju. Tudi morebitnih poškodovanih v popoldanskih in večernih proticepilskih protestih niso obravnavali.

Na Kliniki ORL so v sredo zvečer dobesedno plavali v vodi. FOTO:  Leon Vidic/Delo
Na Kliniki ORL so v sredo zvečer dobesedno plavali v vodi. FOTO:  Leon Vidic/Delo


Normalno je v UKC preko alternativnih povezav deloval tudi informacijski sistem, vsekakor pa bo ob napovedanih naložbah po direktorjevih besedah treba poskrbeti tudi za redundanco, saj bo po vseh svetovnih napovedih takih dogodkov še več. Voda je tekla tudi iz vtičnic, tako da je moral električar izklopiti elektriko povsod tam, kjer s tem ni bilo ogroženo delovanje naprav. Zaenkrat kaže, da na napravah ni škode, tudi v (kletni) lekarni so vsa zdravila nepoškodovana. Škodo seveda težko ocenijo, bo pa po direktorjevih besedah znatna, vsaj nekaj sto tisoč evrov.

V ljubljanskem UKC so večino posledic že do jutra odstranili. FOTO:  Leon Vidic/Delo
V ljubljanskem UKC so večino posledic že do jutra odstranili. FOTO:  Leon Vidic/Delo


Pomoč gasilcev iz Sostrega


Pri sanaciji poplavljenih prostorov je z okoli sto sodelavci sodeloval tudi Jože Golobič. "Odzval sem se na klic Aleksandra Ančina, predstojnika ORL, češ, da v kliniki dobesedno plavajo v vodi. Na pomoč smo priskočili okoli desetih zvečer in delo končali okoli štirih zjutraj." Sebastjan Šenk, vodje gasilcev v UKC, je povedal, da so takoj po prvem klicu o težavah, deset čez deveto, aktivirali vse službe, od gasilcev do civilne zaščite, na pomoč so prihiteli gasilci PGD Sostro.

Meterorna voda je vdrla tudi v kletne prostore stavbe parlamenta, vendar so po besedah Karmen Uglešič, vodje službe za odnose z javnostmi v državnem zboru, vodo dopoldne že počrpali in očistili. So pa sinoči morali posredovati tudi gasilci in sicer pri črpanju vode iz jaška tovornega dvigala v notranjem dvorišču državnega zbora. Ker so se z udarom vode med drugim srečali v predsedniški palači. »Trenutno težko ocenimo povzročeno škodo, sicer pa urejanje poplavljenih kletnih prostorov še poteka,« je pojasnila Špela Vovk, predstavnica za stike z javnostjo pri predsedniku države Borutu Pahorju.

Pod železniškim mostom na Dunajski cesti je vozilo obtičalo v globoki vodi, drugi so jo ubrali po pločniku. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Pod železniškim mostom na Dunajski cesti je vozilo obtičalo v globoki vodi, drugi so jo ubrali po pločniku. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Ljubljanski poklicni gasilci so po besedah Roberta Okorna prvi klic prejeli ob 20:50 uri, zaradi velikega obsega so enajst minut kasneje aktivirali 33 prostovoljnih gasilskih društev in Enoto za podporo vodenju, poklicna gasilska brigada pa je posredovala na večjih dogodkih, tudi pri večjem požaru kot posledici udara strele in pri prometnih nesrečah. Poleg že omenjenih so gasilci posredovali še v Zavodu za transfuzijsko medicino, RTV Slovenija in v Centru za brezdomce v Plečnikovem podhodu. Po besedah Tineta Juvana iz Gasilske brigade Ljubljana zaradi enormne količine vode na številki 112 niso mogli naenkrat sprejeti vseh klicev, kljub temu večje nevarnosti za ljudi ni bilo, poškodovano je le premoženje.

V kleteh stanovanjskih hiš se je meteorna voda mešala s fekalijami. FOTO: Voranc Vogel/Delo
V kleteh stanovanjskih hiš se je meteorna voda mešala s fekalijami. FOTO: Voranc Vogel/Delo

 

Drama in RTV


Ravnatelj SNG Drama Igor Samobor je povedal, da je bil z video posnetkov položaj videti huje, kot je v resnici; kakšna je škoda je težko oceniti. Je pa to že prekinitev sredinih predstav in verjetna odpoved predstav vse do nedelje. Zaenkrat stanje pregledujejo sami, strokovnjaki pa bodo pregledali vse, seveda tudi napeljavo, saj je voda tekla po instalacijah. V resnici nič več ni tako, kot je bilo. Nosilnost kupole nad odrom je na primer trikrat manjša kot je bila, tako da nad oder lahko obesijo samo še cunje. V kletnih prostorih, kjer je med drugim tudi blagajna, sta bila poplavljena računalnika. Zgodaj popoldne s kulturnega ministrstva niso prejeli nobenega vprašanja, kakšno je stanje. Stavbe ljubljanske Drame se nikakor ne da reševati parcialno. Projekti za celovito prenovo so že dolgo pripravljeni, čakajo le še na politično odločitev.

V poslopju RTV Slovenija je voda zalila predvsem studie in režije, gmotna škoda je precejšnja. FOTO: Voranc Vogel/Delo
V poslopju RTV Slovenija je voda zalila predvsem studie in režije, gmotna škoda je precejšnja. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Meteorna voda je vdrla tudi v poslopja RTV Slovenija, kjer je uničila stavbno pohištvo in tehnično opremo, tako na radijski strani, kjer je voda zalila predvsem studie in režije od drugega nadstropja navzdol, delno uničeni in poplavljeni so glasbeni studio 13, dva dramska in dva govorna studia, škoda je tudi v predprostoru režije Vala 202 ter v montirnicah, na televizijski strani pa je največ škode v prostorih prve in druge kleti ter v garderobi v pritličju. V prihodnjih dneh bo delo zaposlenih precej oteženo, škoda pa je precejšnja.

Zastojem zaradi del na severni obvoznici so se neuspešno skušali izogniti z vožnjo preko Celovške celo tovornjakarji. FOTO: Aleš Stergar/Delo
Zastojem zaradi del na severni obvoznici so se neuspešno skušali izogniti z vožnjo preko Celovške celo tovornjakarji. FOTO: Aleš Stergar/Delo


Neurje je povzročilo tudi poškodbe na ljubljanski severni obvoznici, takoj za priključkom s Celovške v smeri proti Štajerski, kjer je dvignilo voziščno konstrukcijo, zato sta zaprta odstavni in vozni pas, na katerih so popoldne že odstranjevali poškodovan asfalt, promet pa je v dolžini 300 metrov potekal le po prehitevalnem pasu, kar je seveda povzročalo zastoje na obvoznici in na Celovški cesti. Sanacija bo predvidoma potekala do nedelje, 3. oktobra.

Preberite še:

Komentarji: