Nova širitev žarnih grobov na Novih Žalah

Razpis: MOL išče izvajalca del za gradnjo 2000 žarnih niš in talnih grobov
Fotografija: Na Novih Žalah bodo jeseni urejali prostor za nove žarne grobove. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Na Novih Žalah bodo jeseni urejali prostor za nove žarne grobove. FOTO: Leon Vidic

Ljubljana – Na Novih Žalah se v kratkem obeta nova etapa širitve žarnega dela pokopališča. MOL je namreč objavila razpis, da išče izvajalca gradbenih, obrtniških in instalacijskih del na IV. območju gradnje, ki se razteza jugozahodno od nazadnje urejenega žarnega polja proti Koželjevi ulici in vrtnariji Ravnikar.

V Ateljeju Marka Mušiča so nam povedali, da bodo dela potekala jugozahodno od obstoječega parka oziroma travnika za anonimni raztros pepela in da bodo v tokratni etapi še nekoliko povečali ta travnik in uredili več žarnih oaz s 1507 žarnimi nišami ter več oaz s 530 talnimi žarnimi grobovi. Ker je v vsaki od niš ali grobov prostora za štiri žare (v posameznih tudi nekaj več), bo tako po novem prostora za nekaj več kot 8000 umrlih.
Na Novih Žalah bodo jeseni urejali prostor za nove žarne grobove. FOTO: Leon Vidic
Na Novih Žalah bodo jeseni urejali prostor za nove žarne grobove. FOTO: Leon Vidic

Hkrati bodo postavili tudi tri nove ekološke otoke z vodo in zabojniki za odpadne sveče in druge odpadke z grobov. V tokratni etapi torej ne bodo urejali klasičnih grobov, saj za to ni še nobene potrebe. Dejstvo je namreč, da se vsako leto povečuje le število žarnih pokopov in pogrebov z anonimnim raztrosom pepela, klasični pokopi pa že vrsto let močno upadajo.


Izvedbeni roki


Ker je občina razpis objavila konec julija, rok za prijavo na javni razpis za izvedbo del pa poteče 31. avgusta, gradbincev na Žalah ni pričakovati pred koncem septembra. Še sploh, ker so predvidena tudi pogajanja o končni ceni med prijavljenimi ponudniki. Je pa že znano, da mora biti delo opravljeno najkasneje v 240 dneh. Če ne bo zapletov pri izboru izvajalca in ga med gradnjo ne bo preveč oviralo zimsko vreme, bi ta del projekta lahko končali aprila ali maja prihodnjega leta.


Nadaljevanje projekta


Širitev Novih Žal med Tomačevsko in Koželjevo pa še vrsto let ne bo končana. Na to nakazuje tudi proračunska postavka Gradnja pokopališča Žale. Za ta večletni projekt je rezerviranih kar 15,68 milijona evrov, pri čemer je njegova realizacija za leto 2018 ocenjena na 4,32 milijona evrov, z rebalansom vred pa povečana še za dodatnih 225 tisočakov. Za leto 2019 je načrtovanih 1,5 milijona, za leto 2020 4,97 milijona, za 2021 približno 2,37 milijona in za leto 2022 še 2,29 milijona evrov.

Kako hitro bodo širili Nove Žale, pa ne bo odvisno le od potreb po novih klasičnih in žarnih grobovih, temveč tudi od tega, ali bo občina zainteresirana, da ob Tomačevski cesti odkupi potrebna zemljišča, ki so zdaj v zasebni lasti, na nekaterih od njih pa so tudi objekti (gostilna, kamnoseštvo Kunaver ...). Ker to ne bi bilo poceni niti hitro, je verjetneje, da ga bodo širili predvsem po že izpraznjenih parcelah, kjer so nekdaj stale barake oziroma je zdaj začasno makadamsko parkirišče (oboje ob Tomačevski cesti).

Komentarji: