Prihodnje leto Križanke končno pod streho

Občina je našla rešitev za streho nad Križankami, nova streha ne bo vpeta v stavbo srednje šole, ampak bo šlo za samostojno konstrukcijo.
Fotografija: Koliko bo naložba stala, še ni jasno, bodo pa, kot so dejali na občini, poiskali najugodnejšega ponudnika. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Koliko bo naložba stala, še ni jasno, bodo pa, kot so dejali na občini, poiskali najugodnejšega ponudnika. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Nova streha nad avditorijem ne bo takšna kot prejšnja, ki jo je že pred več kot petdesetimi leti zasnoval inženir Miloš Marinček, ampak bo samostojna konstrukcija, o odločitvi ljubljanske mestne občine danes piše Dnevnik. Nad odrskim delom bo streha fiksna, nad avditorijem pa premična. Koliko bo naložba stala, še ni jasno, bodo pa, kot so dejali na občini, poiskali najugodnejšega ponudnika.

Že pred nekaj časa so to rešitev kot primerno potrdili tudi na ljubljanski območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije – s kulturno-varstvenega vidika lahko namreč občina rekonstrukcijo izvede le na dva načina, in sicer tako, da je streha vpeta v objekt ali pa postavljena na stebrih. Občina bo morala upoštevati tudi statično stabilnost temeljev in arheologijo.

Sočasno s streho bo občina uredila tudi odrsko in svetlobno tehniko. Projektna naloga in razpisna dokumentacija sta pripravljeni, letos sledi naročilo za projektiranje in izvedbo, so za časnik Dnevnik pojasnili v službi za razvojne projekte in investicije. Obetajo si, da bi imele Križanke novo streho prihodnje leto. »Zavzemamo se za arhitekturno, tehnično in estetsko dovršeno rešitev za pokritje avditorija v Križankah. Z ministrstvom smo v sklepni fazi dogovora, ki omogoča nadaljevanje začrtanih aktivnosti za izvedbo samostojne strehe, so povedali na občini.

Obnova avditorija v Križankah. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Obnova avditorija v Križankah. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Pred tremi leti streho uničil sneg


Leta 2016 je pomično platneno streho uničil snegolom, nato pa so se lotili prenove celotnega avditorija, v sklopu katerega naj bi poskrbeli tudi za streho – kjer pa se je zapletlo. Ta naj bi bila delno vpeta v podstrešje stavbe, ki je sicer v solastništvu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ker pa je stavba statično šibka, se ministrstvo s tem ni strinjalo. Težav z organizacijo dogodkov v Križankah ni bilo malo, tudi letos poleti jim jo je vreme večkrat zagodlo, obiskovalci pa so koncerte večkrat doživeli v ne povsem idealnih vremenskih razmerah.

Preberite še:

Komentarji: