Prireditve, ki bodo oživele s pomočjo občinskega denarja

Na javnem razpisu so razdelili sredstva za sofinanciranje turističnih prireditev v Ljubljani
Fotografija: Javni zavod Kinodvor je za letni kino prejel 11 tisočakov. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Javni zavod Kinodvor je za letni kino prejel 11 tisočakov. FOTO: Mavric Pivk

 Za promocijo in obogatitev turistične ponudbe na javnih površinah v občinski lasti na Magistratu vsako leto namenijo 170.000 evrov. Največ denarja je letos prejela ustanova Imago Slovenije za 30. mednarodni festival »Noči v stari Ljubljani«, najmanj pa društvo Kranjski komedijanti za prireditev »Lajnarski nastopi.«

Mestna občina Ljubljana vsako leto sofinancira turistične prireditve na javnih površinah v njeni lasti. Gre za spodbujanje promocije prestolnice v lokalnem in mednarodnem okolju, ki hkrati prispevajo k obogatitvi turistične ponudbe mesta. Na razpis, ki so ga letos objavili v začetku marca, so se prijavile številne organizacije in društva, denar za sofinanciranje pa je prejelo 43 projektov. Čeprav so za letošnje prireditve na MOL namenili 170.000 evrov, bo Turizem Ljubljana sofinanciral največ polovico celotne vrednosti projektov, prijavljenih na razpis.

Iz razpisne dokumentacije je razvidno, da bodo izvajalci nakazana sredstva prejeli šele po izvedbi prireditev in ko bodo Turizmu Ljubljana dostavili finančno in vsebinsko poročilo o izvedbi projekta. To pomeni, da bodo morali izvajalci, ne glede na prejeta občinska sredstva, dokazati upravičenost do finančne spodbude. Rok za izvedbo turističnih prireditev in porabo odobrenih sredstev je 20. november.


Trinajst tisočakov za »Noči v stari Ljubljani«


Ustanova Imago Slovenije, ki letos prireja jubilejni, 30. mednarodni festival »Noči v stari Ljubljani«, je pridobila 13.000 evrov oziroma največ od vseh 43 prijavljenih projektov. Prav toliko je omenjena ustanova za isti projekt od občine prejela tudi lani. Med večjimi prejemniki odobrenih občinskih sredstev je Mini teater, ki je za prireditev »Srednjeveški dan« prejel 12.000 evrov (lani so to prireditev na MOL sofinancirali v višini 9000 evrov), javnemu zavodu Kinodvor pa bodo za organizacijo letnega kina na Kongresnem trgu namenili 11.000 evrov.

Gledališče Ane Monro je za Ano Desetnico letos prejelo 10 tisočakov, lani pa devet tisoč evrov. Potujoči gorenjski gledališčniki Kranjski komedijanti so s 400 evri odobrenih sredstev za prireditev »Lajnarski nastopi« letos na dnu lestvice prejemnikov občinskega sofinanciranja turističnih prireditev. Sicer pa so lani na ljubljanski občini za sofinanciranje 48 projektov namenila prav toliko denarja kot letos, torej 170.000 evrov.

Komentarji: