Sobotni požar tretji v zadnjem letu in pol

Do požara na dizelskem avtobusu je prišlo zaradi tehnične napake na motorju zgolj dve leti starega vozila.
Fotografija: »Serijsko izdelana in preizkušena so vsa vozila,« teden dni po požaru (na fotografiji) zatrjujejo pri LPP. FOTO: arhiv Slovenskih Novic
Odpri galerijo
»Serijsko izdelana in preizkušena so vsa vozila,« teden dni po požaru (na fotografiji) zatrjujejo pri LPP. FOTO: arhiv Slovenskih Novic

Preiskava v zvezi s sobotnim požarom, ki je zajel zgolj dve leti star mestni avtobus Ljubljanskega potniškega prometa na Slovenski cesti, še poteka, so pa kriminalisti na dan požara sklenili, da je vzrok zanj tehnična okvara na motorju. To je bil sicer že tretji požar na enem od vozil LPP v zadnjem letu in pol. 

Voznik dizelskega avtobusa je med sobotno vožnjo opazil, da se izpod armaturne plošče vali dim, zato je vozilo ustavil na Slovenski cesti in tam so ga na poziv voznika zapustili potniki. Po tem je vozilo zajel požar. Poškodovan ni bil nihče, nastalo pa je za več deset tisoč evrov škode, so bile ugotovitve policije, kriminalisti, ki so pozneje opravili ogled vozila, pa so ocenili, da je bila vzrok za požar tehnična okvara na motorju vozila. Preiskava še poteka, zdaj pojasnjujejo pri ljubljanski policijski upravi. Da to počnejo tudi pristojne službe pri proizvajalcu in prevozniku, so sporočili iz LPP in dodali, da je vozilo na dizelski pogon, ki je zagorelo, sicer staro le dve leti, podrobnosti o napaki pa da še niso znane. »Sobotni dogodek je izjemen glede na razsežnost požara,« pravijo v podjetju in zatrjujejo, da vozila redno pregledujejo »po vnaprej določenih terminih proizvajalca«.

Sobotni požar, ki ga je gasilcem Ljubljanske brigade uspelo hitro pogasiti, je sicer tretji v zadnjem letu in pol. Januarja lani je zagorelo v eni od delavnic LPP, kjer so predelovali stari dizelski avtobus v električnega. Predelani avtobus je popolnoma zgorel, ogenj pa se je razširil še na dve vozili in na stavbo. Dva meseca pozneje je zagorelo na parkirišču ob električnih polnilnicah. Takrat se je vžgal turistični električni vlakec, ena večjih lanskih investicij javnega podjetja, ki ga je imel LPP v svojem voznem parku šele slabo leto dni in ki je redno vozil šele nekaj mesecev. V nobenem od požarov ni bilo poškodovanih, je pa nastalo precej gmotne škode, ocenili so jo na milijon evrov.

Direktor LPP Peter Horvat je takrat napovedal, da bodo izvedli neodvisno preiskavo z zunanjimi izvajalci. Pri nemškem inženirskem podjetju Gottwald so ugotovili, da je bila napaka na električnem pogonskem sklopu. Tedaj smo poročali tudi, da v LPP za zgoreli vlak v javnem razpisu, na katerega se je prijavil le izbrani izvajalec, niso zahtevali referenc. »Vlakec, ki vozi danes po centru mesta, je serijsko izdelan in preizkušen. Prav tako so serijsko izdelana in preizkušena vsa ostala vozila,« teden dni po požaru zagotavljajo pri LPP. 

Komentarji: