Stanovanja za mlade le peščici, o srečnežih bo odločal žreb

Za 30 mestnih stanovanj je v igri najmanj 271 prosilcev.
Fotografija: Gradnja soseske Polje IV poteka po načrtih. FOTO: Janez Petkovšek
Odpri galerijo
Gradnja soseske Polje IV poteka po načrtih. FOTO: Janez Petkovšek

Ljubljana – Ljubljanski stanovanjski sklad je pred kratkim končal prvi razpis za dodelitev 30 najemnih neprofitnih stanovanj za mlade. Dobili so kar 400 vlog, razpisnim pogojem ustreza 271 prošenj.


Odločal bo žreb


Koliko prosilcev se bo lahko potegovalo za stanovanja v treh kategorijah, bo jasno šele jeseni. Tisti, ki bodo prejeli zavrnilno odločbo, bodo imeli možnost pritožbe, o kateri bo odločal župan. Ne glede na to, ali bo na koncu 300 ali več upravičenih prosilcev, je že jasno, da bodo stanovanja dobili le redki srečneži. O tem bo odločil žreb.


Tri kategorije


Najtežje bodo do stanovanja prišli tisti, ki so se prijavili v skupino mladih posameznikov. Zdaj je na seznamu za deset stanovanj kar 110 prosilcev. Za naslednjih deset stanovanj se poteguje 90 mladih družin. Med mladimi pari je na seznamu »le« 71 kandidatov. Tako bo stanovanje dobil vsak sedmi. Četudi bo 30 srečnežev izžrebanih že letos, bodo morali na vselitev še čakati. Le redki se bodo v katero od praznih ali izpraznjenih stanovanj v Ljubljani in okolici lahko vselili letos, večina jih bo ključe dobila v letih 2019 in 2020, denimo v soseski Polje IV.

Četudi so mladi ranljiva skupina, so morali izpolniti kar osem pogojev za udeležbo. Prijavili so se lahko le tisti, ki so stari od 18 do 29 let, imajo slovensko državljanstvo in stalno bivališče v Ljubljani (oziroma vsaj šest let stalnega ali začasnega bivališča v MOL), dosegajo predpisane dohodkovne cenzuse in niso solastniki nepremičnin, ki presegajo 40 odstotkov vrednosti primernega stanovanja.

Na ljubljanskem stanovanjskem skladu so poudarili, da bodo razpise za mlade še objavljali, a opozorili, da bo morala zanje precej več narediti tudi država. Resolucija o nacionalnem stanovanjskem programu za obdobje od 2015 do 2025 je po njihovem nezadosten korak.

Komentarji: