Študenti na sprejem v domove čakajo celo v hostlih

Zaradi (pre)dolgih čakalnih vrst za bivanje v domu so študenti nastanjeni v hostlih in celo plačujejo turistično takso.
Fotografija: Letošnje študijsko leto je bilo med študenti le malo takšnih, ki so dobili posteljo v študentskem domu. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Letošnje študijsko leto je bilo med študenti le malo takšnih, ki so dobili posteljo v študentskem domu. FOTO: Blaž Samec/Delo

Bivanjska problematika študentov je letošnje študijsko leto dosegla vrhunec. »V domovih biva le 15 odstotkov študentov, zato jih je tretjina prisiljena najemati sobe na trgu. Številni med njimi na sprejem v dom čakajo kar v hostlih in plačujejo turistično in promocijsko takso. To je nedopustno in absurdno,« so ogorčeni v Študentski organizaciji Slovenije (Šos). Izračunali smo, da morajo nekateri študenti poleg najema v hostlu na mesec za takso odšteti dodatnih 93,30 evra, skupaj torej okoli 540 evrov.

Po najnovejših podatkih na sprejem v študentske domove v prestolnici še vedno čakata 402 študenta. Ker gre za študente s stalnim prebivališčem več kot 25 kilometrov iz prestolnice, si ti bivanjsko vprašanje rešujejo na več načinov. Nekateri se že od oktobra lani vsak dan vozijo na predavanja in bivajo pri starših, drugi plačujejo tržno najemnino za najem sobe oziroma postelje, kar nekaj študentov pa mora prebivati v hostlih. Prav na to so nedavno opozorili v Študentski organizaciji Slovenije. Na vprašanje, koliko študentov trenutno biva v ljubljanskih hostlih, Klemen Peran, novi predsednik Šosa, ni vedel odgovora.Turistična in promocijska taksa v Ljubljani od začetka leta znaša 3,13 evra na dan, polovično takso v višini 1,57 evra na dan pa plačajo le osebe od sedmega do 18. leta starosti in turisti, ki prenočujejo v mladinskih prenočiščih v mednarodni mreži IYHF. To pomeni, da študenti niso oproščeni plačila takse, ki po naših izračunih na mesec znaša 93,90 evra.

Poklicali smo nekaj hostlov v Ljubljani, kjer so vsi po vrsti zatrdili, da imajo nastanjene tuje študente in turiste. V enem izmed njih (ime hostla je znano uredništvu) pa so potrdili, da sprejemajo tudi študente, ki čakajo na sprejem v dom. Za najem sobe brez kuhinje s souporabo kopalnice bi bilo treba plačati 450 evrov na mesec, turistične takse pa ne bi zaračunali.


Za posteljo od 180 do kar 360 evrov


Pregledali smo, kakšne so trenutne cene v Ljubljani za najem enoposteljne sobe s souporabo kuhinje in kopalnice. Za najemnino morajo študenti na mesec odšteti od 180 do 360 evrov in od 50 do 80 evrov za plačilo stroškov. »Na problematiko bivanja študentov, predvsem tistih, ki bivajo v hostlih, smo že opozorili šolsko ministrstvo. Jernej Štromajer, državni sekretar na ministrstvu, je gospodarsko ministrstvo pisno zaprosil, naj študente v hostlih oprostijo plačila takse, vendar na resornem ministrstvu temu niso naklonjeni. Zato morajo študenti še naprej plačevati turistično takso tako kot ostali turisti,« pravi Klemen Peran.

O pomanjkanju študentskih postelj so na seji vladnega sveta za mladino pred dnevi šolskega ministra Jernej Pikala opozorili, da te problematike ne jemljejo resno. »Vendar se je minister Pikalo skliceval na omejena državna sredstva za študentske domove. Zato smo pozvali vsa ministrstva, ne le šolsko, naj obseg teh sredstev povečajo. Če so vse ostale skupine v državi dobile višja sredstva, potem od vlade to pričakujemo tudi študenti,« pravi Peran.
 

Zgodba o Akademskem kolegiju še ni zapečatena


Potem ko je občina lani s končano denacionalizacijo postala lastnica Baragovega semenišča za Bežigradom, stavbe, v katerem je Akademski kolegij z 203 študentskimi posteljami, pa še vedno ni znano, kako se bo razrešila problematika bivanja tamkajšnjih študentov. V dotrajani stavbi so nastanjeni predvsem študenti iz socialno šibkejših družin, zato je stanarina med najnižjimi v Ljubljani, saj znaša 41 evrov na mesec. Občina želi Študentskemu domu Ljubljana (ŠDL) za stavbo zaračunati tržno najemnino v višini okoli 43 tisočakov na mesec, uprava ŠDL pa to vztrajno zavrača.»Na ŠDL so nam zagotovili, da študentov med študijskim letom ne bodo preselili oziroma, da jim bodo ponudili nadomestno bivanje,« pojasnjuje Klemen Peran. Če bi Študentski dom Ljubljana moral občini plačevati tržno najemnino za Akademski kolegij, bi to za študente pomenilo zvišanje mesečne stanarine za 200 evrov, pravi Peran.

»Na MOL smo poslali ponudbo za sklenitev najemne pogodbe za neprofitno najemnino za obdobje treh let. Tako bi še naprej plačevali vse obratovalne stroške in stroške tekočega vzdrževanja prostorov, kot tudi nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Občina pa je ponudbo ravno včeraj zavrnila in vztraja pri plačevanju tržne najemnine,« so povedali v ŠDL.

Po Peranovih besedah bi bilo najbolje, da bi občina popustila oziroma, da bi tržno najemnino znižala na razumno mejo, ki jo bodo v ŠDL še zmožni plačevati. »V prihodnjih treh letih naj znižajo najemnino, v tem času pa naj najdejo nove nastanitve za študente. V enem mesecu študentskega doma ne morejo zgraditi, v treh letih pa zagotovo,« še pravi Klemen Peran iz Šosa.

Komentarji: