Začel je pravzaprav Ivan Kramberger

Generacija nepozabnih zmagovalcev za bolne otroke. Koledar s srcem
Fotografija: S samim seboj se je v BTC srečal tudi »mesec november« Jure Franko. FOTO: Borut Kuk
Odpri galerijo
S samim seboj se je v BTC srečal tudi »mesec november« Jure Franko. FOTO: Borut Kuk

Stvari se hitro postavijo na svoje mesto; BTC je že dolgo eno glavnih presečišč mecenstva, donatorstva in humanitarnih dogajanj v mestu in državi in zdi se, da je spet predvsem to. Kot že velikokrat dobro srce Ljubljane.

Koledar s srcem – generacija nepozabnih zmagovalcev je naslov publikacije, koledarja, ki ga krasijo največja imena slovenskega športa skozi čas. Ali nad časom, saj naslovnico krasi portret Leona Štuklja.

Potem dobijo meseci, od januarja do decembra, nova imena: Tina Maze, Bojan Križaj, Primož Peterka, Dejan Zavec, Miro Cerar, Sara Isaković, Iztok Čop, Pimož Kozmus, Ivo Daneu, Petra Majdič, Jure Franko in Mateja Svet.

»Meseci« Miro Cerar, Jure Franko in Primož Peterka so se s koledarjem v Kristalni dvorani srečali tudi v živo. Sicer pa za koledarjem, ki je od danes že v prodaji, stoji veliko večja zgodba kot športni uspehi in veselje naroda.

Izkupiček bo namenjen Ustanovi za pomoč otrokom z rakom in krvnimi boleznimi, ki ga je na prireditvi predstavljala upokojena zdravnica, primarijka Majda Benedik Dolničar, specialistka pediatrinja, hemato-onkologinja in vodja Nacionalnega centra za hemofilijo, »ki je v desetletjih svojega zahtevnega in izjemno strokovnega dela ves čas z iskreno predanostjo nesebično in požrtvovalno skrbela za bolnike s hemofilijo in drugimi prirojenimi motnjami strjevanja krvi«.

Tako je bilo zapisano, ko je iz rok predsednika države pred štirimi leti prejela medaljo za zasluge.

Vse skupaj je predana zdravnica začela postavljati na noge leta 1988, prvi donator pa je bil človekoljub, ki je svoje prepričanje plačal z življenjem; Ivan Kramberger je svojo pot sklenil štiri leta kasneje v Jurovskem Dolu pod strelom atentatorja.

A njegovo dejanje je, se zdi, obrodilo sadove, ki zorijo še danes.

Sicer si je koledar, kot že kakšnega podobnega prej, zamislil Tone Fornezzi, izrisal pa ga je slikar Jože Trobec.
Srčno zastavljena in izpeljana prireditev, bogata z besedo, pesmijo in glasbo, je poslala koledar na dobro pot, ki bo sklenjena sredi januarja.

Otroci potrebujejo tako zdravje kot junake, tokrat so pravzaprav oboji nastopali skupaj.

Komentarji: