Začenja se festival Grounded, na njem letos o resnici

Danes med drugim o politični odgovornosti v času organiziranega laganja in o utišanih resnicah bojev.
Fotografija: Tridnevni festival se bo v celoti odvil pred Švicarijo v ljubljanskem parku Tivoli. Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
Tridnevni festival se bo v celoti odvil pred Švicarijo v ljubljanskem parku Tivoli. Foto Jure Eržen

Potem ko so v okviru festivala Grounded leta 2015, ko se je v času večjega prihoda migrantov zgodil prvič, rapravljali o avtonomiji migracij, lani pa o avtomatizaciji in oblasti, je letošnja rdeča nit – resnica. »Solidarnost, odpravljanje neenakosti in sobivanje v različnosti predpostavljajo obstoj resnice kot vrednoto javnega delovanja pa resnicoljubnost. V poresničnem svetu teh predpostavk ni več. Izmenjavo idej, ki temeljijo na obstoju razuma, vednosti in preverljivosti, nadomeščata zavajanje in laganje,« so pred začetkom festivala zapisali organizatorji. Ta se bo letos zaradi izrednih okoliščin namesto novembra zgodil ta vikend.

Tridnevni festival, ki se bo v celoti odvil pred Švicarijo v Tivoliju, odpirajo danes ob 18. uri z uvodnima predavanjema dr. Igorja Bijukliča z naslovom Svet kot dobava in nakup in dr. Vlaste Jalušič z naslovom (Politična) odgovornost v času organiziranega laganja. Sledil bo pogovor o utišanih resnicah bojev, na katerem bodo o bojih, ki jih bijejo za boljši svet, govorili Iza Thaler, Domen Savič, Andreja Slameršek, Mateja Sattler in Monika Weiss.

Grounded je festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma, ki naslavlja aktualna družbena vprašanja s povezovanjem navidez nezdružljivega: deinstitucionalizirane teoretske razprave, povsakdanjenja družbenega aktivizma ter progresivne klubske elektronske kulture.

Komentarji: