Zakaj je ustavljena stanovanjska gradnja na Brdu

Družba Rafael naj bi gradbeni material odvažala kar na območje Nature 2000.
Fotografija: Republiški stanovanjski sklad je na Novem Brdu ustavil gradnjo 498 stanovanj. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Republiški stanovanjski sklad je na Novem Brdu ustavil gradnjo 498 stanovanj. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 Republiški stanovanjski sklad je prekinil pogodbo s sevniškim Rafaelom, ki je na območju Novega Brda izvajal zemeljska dela. »Gradnja 498 stanovanj se bo predvidoma podaljšala za leto dni,« ocenjuje Črtomir Remec, direktor sklada.

Gradnja trenutno največje stanovanjske soseske v Ljubljani, kjer bosta republiški in ljubljanski stanovanjski skupaj zgradila kar 672 stanovanj, se je ustavila. Trn v peti je sevniški Rafael, ki je bil lani jeseni izbran za izvajalca zemeljskih del in varovanja gradbene jame. Za posel so prejeli okoli 1,8 milijona evrov, je povedal Rafael Drstvenšek, lastnik in direktor Rafela. Na vprašanje, zakaj je bila razdrta pogodba s skladom, je na kratko odgovoril: »Ne komentiramo, pogodba še ni prekinjena. Očitno bomo zadevo reševali na sodišču.«


Dela na gradbišču stojijo že dva meseca, je povedal Črtomir Remec, direktor sklada. Izvedeli smo, da naj bi se za prekinitev pogodbe odločili, ker naj bi gradbeni material odvažali kar na zaščiteno območje Nature 2000. Če bodo na skladu vnovčili bančno garancijo, bodo v Rafaelu ostali brez posla in dodatnih 180 tisočakov. Remec je povedal, da bodo predvidoma prihodnji mesec objavili nov razpis za izvajalca zemeljskih del, gradnja stanovanj, ki naj bi se sprva končala prihodnje leto, pa je preložena na leto 2021. 

Komentarji: