Piranski župan Zadković izstopil iz stranke

Spor, ki je povzročil odstop, se je zgodil v torek, ko so se srečali predstavniki izvršnega odbora stranke.
Fotografija: Đenio Zadković, piranski župan. FOTO: Nataša Čepar
Odpri galerijo
Đenio Zadković, piranski župan. FOTO: Nataša Čepar

Piranski župan Đenio Zadković je v sredo odstopil kot predsednik Gibanja za občino Piran (GZOP) in tudi izstopil iz stranke, poročajo Primorske novice. Zadković, ki je trenutno nedosegljiv, je kot razloge za svojo potezo za časnik navedel prevelika razhajanja v političnih pogledih.

Spor, ki je povzročil odstop, se je po poročanju Primorskih novic zgodil v torek, ko so se srečali predstavniki izvršnega odbora stranke, občinski svetniki iz vrst GZOP in člani nadzornega odbora stranke. Na dnevnem redu je bila tudi izključitev enega od županovih svetovalcev Andreja Babnika, sicer člana izvršnega odbora stranke. Večina članov izvršnega odbora se je z izključitvijo strinjala, Zadković pa ne.

Član izvršnega odbora GZOP Aleš Dobravc je za časnik med razlogi za izključitev Babnika izpostavil kršenje kodeksa stranke in njegov nekorektni način komuniciranja. Obenem pa je Dobravc na Zadkovića naslovil prošnjo za dodaten razmislek o odstopu. GZOP želi namreč z županom sodelovati skozi konstruktivne dogovore. »Menimo, da poslanstvo Đenia Zadkovića kot predsednika stranke GZOP ne more biti vezano na enega samega človeka,« je dodal Dobravc.

Đenio Zadković. FOTO: Boris Šuligoj
Đenio Zadković. FOTO: Boris Šuligoj


Zadković, ki se trenutno ne oglaša na telefon, je za Primorske novice sicer svojo potezo pojasnil z razhajanji v političnih pogledih. »V tem ni nič tragičnega. Različni smo si, kot stranka smo prehitro nastali, zdaj pa se stranka deli na dve jedri. Glede na številno podporo, ki mi jo je v zadnjih urah izrazilo veliko članov stranke, je moja poteza brez dvoma pravilna,« je ocenil župan.

Babnik pa je za časnik pojasnil, da bi se mu mandat svetovalca župana kmalu iztekel in ga ni nameraval podaljšati. Kot je povedal, je želel pridobiti široko podporo strank v občinskem svetu, kar pa ni naletelo na plodna tla pri svetnikih GZOP.

Zadković je bil lani eden glavnih pobudnikov nastanka Gibanja za občino Piran, ki je nato preraslo v stranko, Zadković pa je nato presenetljivo slavil to jesen na županskih volitvah. Nesoglasja znotraj GZOP so bila sicer očitna že dalj časa, potem ko svetniki iz vrst županove stranke niso podprli proračuna za letos.

Komentarji: