Selitev otrok v natrpane prostore OŠ razburila starše

Nekaj staršev nasprotuje natrpanim prostorom, kamor naj bi začasno premestili malčke.
Fotografija: Vrtec v Spodnji Idriji za malčke in vzgojiteljice ni več primeren. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Vrtec v Spodnji Idriji za malčke in vzgojiteljice ni več primeren. FOTO: Voranc Vogel/Delo

30 let stari stavbi, v kateri domuje vrtec v Spodnji Idriji, se dnevi iztekajo. Razmere v njej namreč že dolgo niso več primerne za bivanje otrok in zaposlenih. Septembra bodo vrata vrtca za malčke tako ostala zaprta, saj bo občina Idrija pričela z gradnjo novih prostorov. A zapletlo se je pri tem, kam za najmanj dve leti, kolikor naj bi trajala gradnja, preseliti približno 100 otrok.

»S to težavo smo se skupaj z občinsko upravo in predstavniki staršev intenzivno ukvarjali kar nekaj časa,« pravi ravnateljica vrtca Idrija Nadja Brence. »Izpeljali smo letošnji vpis, omejitev ni, sicer bi brez vrtca ostalo najmanj 50 otrok. Dogovorili smo se, da bomo otroke začasno namestili v OŠ Spodnja Idrija in OŠ Idrija. Prostori tam ustrezajo minimalnim normativom, ki jih zahteva Pravilnik o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca,« dodaja.

A nekaj staršev se je tej rešitvi uprlo. Trdijo, da prostori v OŠ Idrija niso ustrezni - v predlaganih nadomestnih prostorih na primer ni zadostnega števila sanitarij in še: »Vseh 85 otrok naj bi po novem kot garderobo uporabljalo šolski hodnik, ki si ga delijo še z učenci oddelkov z nižjim izobrazbenim standardom ter osnovnošolci, ki spodaj obiskujejo glasbeni pouk,« pravijo nezadovoljni starši.


Starši so se ogreli za Modro dvorano


V protestnem pismu, ki so ga naslovili na župana občine Idrija Bojana Severja, ravnateljico vrtca ter predstavnike medijev, opozarjajo, da za ustrezno varnost otrok v nadomestnih prostorih ne bo poskrbljeno. »Morda je ta rešitev finančno najustreznejša za občino in vrtec, a je za otroke definitivno daleč od najboljše,« so ostri. In kaj predlagajo?

Ena od rešitev, povšeči (tudi) staršem, je idrijska Modra dvorana, a so na občinski upravi idejo zavrnili: »Nadstropje nima požarnega stopnišča, okna so neprimerna, težave bi se pojavile tudi pri prenosu hrane, saj prostor nima dvigala,« razlaga Maja Majnik, svetovalka za družbene dejavnosti na občini Idrija.

Ravnateljica vrtca v Idriji Nadja Brence pravi, da dajo dušo prostorom in igralnici vzgojiteljice in ne zidovi sami. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ravnateljica vrtca v Idriji Nadja Brence pravi, da dajo dušo prostorom in igralnici vzgojiteljice in ne zidovi sami. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Natrpana šola bo sprejela še nekaj vrtčevskih otrok


Ravnateljica vrtca stoji za svojo odločitvijo: »Dve učilnici na OŠ Idrija trenutno predstavljata višji standard, veliki sta dobrih 86 kvadratnih metrov in gostita 24 otrok oziroma manj. Zdaj jih bo seveda več. A tudi po novi ureditvi bomo zadostili standardu, ki nalaga, da mora na otroka priti najmanj 1,75 kvadratnega metra prostora. Garderobe bodo resda na hodniku, a evakuacijska pot bo še vedno dovolj široka. S svetovalno delavko sva naredili polovične oddelke – štirje bodo vključevali 18 otrok in eden 11.«

Dodaja, da so se o predlogu posvetovali s predstavniki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), torej prostori na OŠ Idrija okvirnim normativom očitno ustrezajo. Od svoje odločitve, da bodo otroke preselili v obe osnovni šoli, ne odstopajo. »V prostore OŠ Idrija se selijo štirje oddelki. Poskrbeli bomo tudi za nadstandardno število kadra, saj bomo zagotavljali stalno šesturno sočasno prisotnost dveh strokovnih delavk. V polovičnem oddelku pa štiriurno sočasnost, kljub temu, da zakon tega ne predpisuje,« pravi ravnateljica vrtca.

Čez približno dve leti bo Spodnja Idrija dobila nov vrtec. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Čez približno dve leti bo Spodnja Idrija dobila nov vrtec. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Na šolo predstavnikov ministrstva sicer (še) ni bilo, prav tako so za Delo včeraj sporočili, da o premestitvi otrok niso seznanjeni - kar je precej nenavadno, zato smo jih zaprosili za podrobnejša pojasnila. Povedali so, da so vrtci in osnovne šole v domeni lokalne skupnosti in je v prvi vrsti torej ta tista, ki skrbi za investicijo. 

»Ministrstvo se vmeša v zgodbo šele, ko nas kdo obvesti, da se dogajajo morebitne nepravilnosti. Takrat na teren pošljemo inšpekcijsko službo, ki preveri (ne)spoštovanje predpisov,« dodajajo na MIZŠ. 

Da bo gneča na šoli res precejšnja, priznava tudi ravnateljica Ivica Vončina: »Več kot pet let, vse odkar vrtec gostuje na šoli, se soočamo s prostorsko stisko.« Otroke bodo kljub temu sprejeli odprtih rok.


Godoviški oddelek ne diši nikomur


Zanimivo je tudi dejstvo, da ima vrtec v Godoviču en oddelek popolnoma prazen, torej je tam kar nekaj prostora, kjer bi lahko bivali idrijski (ali spodnjeidrijski) malčki. In zakaj ga nobena stran praktično niti ne omeni? Ravnateljica Nadja Brence odgovarja, da starši otrok tja ne želijo voziti – dobrih 11 kilometrov razdalje je morda slišati malo, a glede na zaporo ceste med omenjenima krajema, ki se obeta v drugi polovici julija, to verjetno za starše res ni sprejemljiva rešitev. Tako ali tako pa jim niti ni bila uradno ponujena, dodaja mamica ene od deklic iz idrijskega vrtca.

Nadja Brence še zaključi, da so vzgojiteljice in strokovne delavke tiste, ki dajo dušo prostoru, igralnici in ne stene in zidovi sami. Obljublja, da bodo otrokom naslednji dve leti nudili najboljše možno okolje in doda, da bo ravno spodnjeidrijski vrtec tisti, ki bo po zaključeni gradnji edini ustrezal vsem standardom ministrstva.

Več iz te teme:

Komentarji: