Spor na OŠ Danteja Alighierija zaostren do vrelišča

Predstavniki staršev v svetu zavoda bodo vztrajali pri razrešitvi ravnateljice.
Fotografija: Nataša Pirc Musar zastopa ravnateljico izolske osnovne šole z italijanskim učnim jezikom. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Nataša Pirc Musar zastopa ravnateljico izolske osnovne šole z italijanskim učnim jezikom. FOTO: Dejan Javornik

Izola – Nesoglasja med ravnateljico Osnovne šole Danteja Alighierija Simono Angelini in nekaterimi člani sveta zavoda, predvsem predstavniki staršev, so se zaostrila do vrelišča. Šolo so obiskali tudi inšpektorji. Na zadnji seji bi moral svet zavoda odločati o predlogu za razrešitev ravnateljice, a so to točko preložili.

»V svetu zavoda smo o spornih zadevah v zvezi z delovanjem ravnateljice izvedeli lani jeseni iz anonimnega pisma. Ko pa smo želeli zadeve preveriti, je ravnateljica začela opozarjati na postopkovne nedoslednosti, ki je pred tem niso motile,« pravi Evelin Kolarec Radovac, dosedanja predsednica sveta osnovnošolskega zavoda. Zaradi očitkov nekaterih članov in odstopa ene od predstavnic zaposlenih je privolila v nove volitve predsednika sveta zavoda. Glede na to so preložili tudi odločanje o razrešitvi ravnateljice.

Po besedah Kolarec Radovčeve se je med drugim izkazalo, da je ravnateljica Angelinijeva pred leti sporno zaposlila tri delavke, med njimi tudi svojo hčer. Poleg tega naj bi izvajala mobing nad nekaterimi zaposlenimi. »Name se je v zvezi s tem obrnilo vsaj deset zaposlenih,« je dejala sogovornica.

Ravnateljica Angelinijeva ni bila dosegljiva, uspelo pa nam je govoriti z njeno odvetnico Natašo Pirc Musar. »Opozorili smo na nepravilnosti v postopku pri izvolitvi predstavnikov staršev v svet zavoda, kar nam je potrdila tudi šolska inšpekcija, ki je obiskala šolo,« je navedla Pirc Musarjeva. S tega vidika, kot je izpostavila, Evelin Kolarec Radovac, ki kot predstavnica staršev ni bila pravilno izvoljena, ne more opravljati tudi funkcije predsednice sveta zavoda.

Pirc Musarjeva je tudi pojasnila, da očitki na račun spornih zaposlitev, tudi ravnateljičine hčere, ne pomenijo takšnih kršitev, ki bi zahtevale razrešitev ravnateljice. »Zaposlitev hčere, ki ni izpolnjevala pogojev, je posledica pomanjkanja kadra, ki mora izpolnjevati pogoj izobrazbe, pridobljene v italijanskem jeziku. Na to pa se je pritožila kandidatka za dano delovno mesto, ki je sicer izpolnjevala pogoje, a ni bila izbrana iz drugih tehtnih razlogov, in je v zvezi s tem izgubila tudi tožbo na delovnem sodišču,« je obrazložila.

Pirc Musarjeva je v primeru razrešitve ravnateljice Angelinijeve napovedala tožbo na delovnem sodišču, o kateri je prepričana, da bo uspešna. Po njenih besedah so v ozadju nesoglasij na izolski osnovni šoli predvsem osebne zamere. Angelinijeva je ravnateljica na OŠ Danteja Alighierija že 12 let, 25 let pa dela na šoli. Spor sta poskušali rešiti tudi soustanoviteljici šole, izolska občina in izolska italijanska samoupravna skupnost, ki sta predlagali odstop vsej vpletenih, a se to ni zgodilo.

Komentarji: