Prvi potrjen primer okužbe tudi v občini Idrija

Potrebe po zaščitni opremi so podali tudi na civilno zaščito, vendar je od tam še niso prejeli. ZD Idrija pa je od danes vstopna ambulanta za bolnike s covidom-19. 
Fotografija: Zaščitne opreme primanjkuje po vsej državi. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Zaščitne opreme primanjkuje po vsej državi. FOTO: Blaž Samec/Delo

Idrija – Idrijski župan Tomaž Vencelj je potrdil prvi primer okužbe s koronavirusom v občini Idrija. Oseba je v samoizolaciji. Štab civilne zaščite je izvedel ukrepe za preprečitev nadaljnjega širjenja okužbe.

V podjetju Kolektor so potrdili, da je bil eden od njihovih zaposlenih v neposrednem stiku s to osebo in po tem stiku en dan prisoten na delu v enem od njihovih podjetij v Idriji. Za zaposlene na idrijski lokaciji so preventivno prekinili delovni proces.

Občani Idrije in Cerknega so sicer ob sumu na okužbo s koronavirusom doslej morali na odvzem brisa v Tolmin ali Šempeter, ker pa na ministrstvu za zdravje v drugi fazi širjenja okužbe pričakujejo večji priliv težje obolelih pacientov, so prejšnje vstopne točke za obravnavo in odvzem brisov spremenili v vstopne ambulante za covid-19. Tako je kot vstopna ambulanta danes začel delovati tudi Zdravstveni dom (ZD) Idrija

Vstopna ambulanta, kot so zapisali na spletni strani občinske uprave, deluje v prostorih Centra za krepitev zdravja v stavbi obnovljenega starega zdravstvenega doma. Pacienti s sumom na okužbo s koronavirusom bodo tako vstopali drugje kot pacienti, ki bodo v idrijsko zdravstveno ustanovo prišli zaradi drugih težav. Pri vzpostavljanju ambulante za covid-19 se v ZD Idrija za zdaj ne soočajo s kakšnimi težavami, saj so že konec prejšnjega tedna za usklajevanje dela in pravočasno prilagajanje dela morebitnim spremembam v okolju ustanovili koordinacijsko skupino, ki se sestaja vsak dan. Tudi organizacija dela je bila v začetku tedna postavljena tako, da so lahko začeli delovati kot vstopna ambulanta za covid-19.

Po vsej državi se zdravstveni in socialnovarstveni zavodi sicer soočajo z velikim pomanjkanjem zaščitne opreme. V ZD Idrija so je imeli nekaj že od prej, nekaj so je dobili včeraj, pošiljko pričakujejo tudi še v prihodnjih dneh. Ne morejo pa oceniti, ali je imajo dovolj, ker so razmere s koronavirusom nepredvidljive. 

Pri vzpostavljanju ambulante za covid-19 v ZD Idrija za zdaj nimajo težav. FOTO: Arhiv ZD Idrija
Pri vzpostavljanju ambulante za covid-19 v ZD Idrija za zdaj nimajo težav. FOTO: Arhiv ZD Idrija


V domu upokojencev sami šivajo maske


Medtem se s pomanjkanjem zaščitne opreme soočajo v Domu upokojencev Idrija. »Najhuje je z zaščitnimi maskami FFP2 in 3, ki niso dobavljive, nimamo niti ene. Mask FFP 1 smo v zadnjem mesecu dobili sto, kar zadošča za dva dni dela z bolniki v izolaciji,« je za Delo povedala direktorica Urška Močnik

»Kirurške maske iščemo pri različnih dobaviteljih, naročili smo jih, čakamo, naj bi prišle v enem tednu. Žal pa te maske zadoščajo le za splošno zaščito oziroma za delo z oskrbovanci, o katerih domnevamo, da niso okuženi. Zaščitnih plaščev imamo dovolj za kak dan dela v izolaciji, navadnih zaščitnih rokavic imamo dovolj, zaščitne rokavice s podaljšanim rokavom (za čez plašč) niso dobavljive, zaščitna očala imamo. Razkužil za roke imamo za kak teden. Smo jih pa naročili pri slovenskem proizvajalcu, tako da pričakujemo, da bodo prišla v kratkem. Medtem improviziramo z redčenjem denaturiranega alkohola,« je dodala. Potrebe po zaščitni opremi so podali tudi na civilno zaščito, vendar je od tam še niso prejeli. Danes zjutraj je direktorica dobila odgovor, da so v pripravi nove usmeritve zbiranja potreb po občinah in da bodo sporočili, ko bodo pripravljene. Kdaj, koliko in ali sploh kaj od potrebne opreme bodo dobili, ni jasno.
 
Medtem pa cene razkužil in zaščitnih mask skokovito rastejo, zvišale so se od desetkrat pa tudi do dvestokrat! »Čeprav naj bi jih vlada zamrznila na ravni od sobote zjutraj, se zdi, da dobavitelji tega ne upoštevajo. Mi pa vzamemo vse po kakršni koli ceni, samo da je. Pa tudi sicer – zamrznitev cen bi morala biti že ob začetku izbruha pred dvema tednoma, v soboto zjutraj so že tako skoraj vse segle v nebo,« je še opozorila Urška Močnik. V DU Idrija medtem poskušajo improvizirati, tudi s šivanjem pralnih zaščitnih mask. 
 

V DU Idrija poskušajo improvizirati, tudi s šivanjem pralnih zaščitnih mask. FOTO: Anja Intihar 
V DU Idrija poskušajo improvizirati, tudi s šivanjem pralnih zaščitnih mask. FOTO: Anja Intihar 


Okužba potrjena pri 316 primerih


Danes so z Nacionalnega inštituta za javno zdravje sporočili nove podatke o številu okuženih. V Sloveniji je tako potrjenih 316 primerov.V primeru suma na bolezen covid-19 ostanite doma in se telefonsko posvetujte z zdravnikom. Pokličite zdravnika na telefonsko številko 05/ 37 34 220 ali v primeru nujnih stanj (težkim dihanjem) NMP na številko 05/ 37 34 212.

Bolezen covid-19 se kaže s povišano telesno temperaturo, bolečinami v žrelu, kašljem, lahko s težkim dihanjem.

Preberite še:

Komentarji: