Bo novo leto Komunali prineslo dva direktorja?

Po naroku v primeru tožbe Milana Žnidaršiča, direktorja Komunale, proti lastnemu podjetju, slavi tekmec Jože Pustoslemšek.
Fotografija: Milan Žnidaršič, direktor Komunale Trbovlje. Foto Polona Malovrh
Odpri galerijo
Milan Žnidaršič, direktor Komunale Trbovlje. Foto Polona Malovrh

Trbovlje – Danes je bil slab dan za trboveljsko Komunalo in njeno ustanoviteljico občino Trbovlje. Okrožna sodnica Urška Kusič je sklenila, da v zadevi direktor Komunale Milan Žnidaršič proti Komunali obnovi postopek. Čim sklep postane pravnomočen, bo imela Komunala, enako kot kratek čas lani, spet dva direktorja: ob Žnidaršiču še Jožeta Pustoslemška. A tako zlahka najbrž ne bo šlo …

Medtem ko Milan Žnidaršič izjav ne daje, je Pustoslemšek za Delo po naroku dejal, da je pozitivno presenečen nad prihodom Žnidaršiča kot tožečega na sodišče – julija se je opravičil – in da seveda pričakuje pritožbo na sodničino odločitev, saj bo z njo »trboveljski politični aparat« pridobil nekaj mesecev – toliko, da bodo lokalne volitve mimo. »Če ne prej, bom direktor čez tri mesece,« opogumljen z izidom današnjega naroka, napoveduje Pustoslemšek.

Jože Pustoslemšek je zadovoljen prišel z okrožnega sodišča v Ljubljani. Foto Polona Malovrh
Jože Pustoslemšek je zadovoljen prišel z okrožnega sodišča v Ljubljani. Foto Polona Malovrh


Spomnimo, da je Pustoslemšku, ki so ga nadzorniki Komunale konec septembra lani s sklepom imenovali za novega direktorja – drugi kandidat je bil Žnidaršič, ki je na čelu Komunale dobri dve desetletji – šele višje sodišče priznalo status stranke v Žnidaršičevi tožbi proti lastnemu podjetju. Pustoslemšek se je po tistem, ko je kljub sklepu ostal brez direktorske funkcije, odločil podati v politiko. Naskočiti namerava stol županje Jasne Gabrič, ki je lani presekala komunalni gordijski vozel s predlogom sodišču, naj Žnidaršiča imenuje za v.d. direktorja Komunale. Kot se je izkazalo zdaj, je sodišče s tem, ko ji je v vsega dveh dneh ugodilo, Komunali in občini, zlasti pa občanom, ki jih bodo igre okrog Komunale najdražje stale, naredilo medvedjo uslugo. Že pred potezo Gabričeve je namreč tudi Žnidaršič po Pustoslemškovih besedah »v samo nekaj dneh z odvetnikom, ki ga je sam pooblastil, razveljavil sklep o Pustoslemškovem imenovanju«. S tem je prekoračil svoje direktorske pristojnosti. V obeh primerih je presojala Kusičeva, le da je predlog Žnidaršiča »opravnomočila« v štirih, predlog Gabričeve pa v dveh dneh.Danes je v sklepni misli, pri kateri novinarji niso smeli biti v razpravni dvorani, Kusičeva spremenila prvotno mnenje in dejala, da bi Komunalo moral zastopati nadzorni svet, pravi Pustoslemšek. Nekdanji prvi nadzornik Komunale Iztok Hribovšek pa je pod prisego priznal, da pooblastila odvetniku za zastopanje Komunale v svojem mandatu ni izdal: »Tudi za nazaj ne.« Zanika tudi, da bi bil njegov NS v razsulu: »Notranji nadzorniki in predstavnik občine so seje obstruirali, čim je NS za novega direktorja izbral Pustoslemška.«
 

Moj, tvoj in vsi naši odvetniki …


Danes je Žnidaršiča na sodišču zastopal odvetnik trboveljskih korenin Rudi Potrpin, Komunalo pa trboveljski odvetnik Sašo Ostrožnik, ki mu je Žnidaršič v vlogi direktorja Komunale že leta 1998 podpisal generalno pooblastilo o zastopanju. »Žnidaršič ni znal pojasniti, kdo je bil pooblaščen za zastopanje Komunale v času, ko ji je pritisnil tožbo, niti kdo je za to pooblastil Ostrožnika,« je povedal Pustoslemšek, ki pričakuje, da bo Kusičeva, »če smo vsi enaki pred ustavo«, tudi za sklep v njegovem primeru - o obnovi postopka - potrebovala vsega dan ali dva.

Pustoslemšek je zaradi domnevnih nepravilnosti in nezakonitosti v zvezi s Komunalo ovadil Žnidaršiča in Jasno Gabrič. Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, smo izvedeli, proti prvemu vodi predkazenski postopek, Odvetniška zbornica Slovenije, kateri je Pustoslemšek prijavil odvetnika Saša Ostrožnika, pa je prijavo že julija odstopila svojemu disciplinskemu tožilcu.

 

Komentarji: