Na Ptuju začudeni nad izbiranjem direktorice bolnišnice

Zaposleni in vodstvo bolnišnice so prepričani, da je izbiro nadzorovala in vodila stranka SMC.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Ptuj - Izbira Anice Užmah na seji sveta zavoda za novo direktorico Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča na Ptuju je razjezila zaposlene in vodstvo bolnišnice. Svet zavoda je v tajnosti zaslišal šest prijavljenih kandidatov, ne da bi vodstvo bolnišnice sploh vedelo, kdo vse se je prijavil na direktorski razpis in s kakšnim programom se je predstavil svetu zavoda. Predsednik sveta Bojan Pahor je povedal le, da je vseh šest prijavljenih izpolnjevalo razpisne pogoje, Užmahova pa da jih je prepričala s poznavanjem ekonomije in zdravstvene ekonomike.
 
Zaposleni in vodstvo pa so prepričani, da je tokrat šlo za kadrovanje stranke SMC. Užmahova naj bi dobila pet glasov in je po izbiri še sama izjavila, da je presenečena nad tolikšno podporo sedemčlanskega sveta zavoda. Zdaj jo mora le še potrditi ministrica za zdravje Milojka Kolar, potem pa naj bi v začetku julija prevzela vodenje ptujske bolnišnice. Zagotovo pa z ministričino potrditvijo ne bo večjih težav, saj bo šlo za strankarsko enotnost.

Užmahova je namreč v zadnjem letu dni postala ena najbolj reprezentativnih ljudi ministrstva za zdravstvo in torej vse slovenske vlade. Lani je kot nova članica sveta UKC Ljubljana začela z drugimi člani rušiti takratno vodstvo. V treh novembrskih dneh pa je postala še članica dveh svetov zavodov in sicer 14. novembra Psihiatrične bolnišnice v Begunjah, 17. novembra pa Splošne bolnišnice Celje. V začetku letošnjega maja je kandidirala za direktorico Zdravstvenega doma Celje, tretje največje takšne ustanove v Sloveniji z dobrimi 390 zaposlenimi. Dotlej in še zdaj pa je kot magistrica poslovnih ved zadolžena za nemedicinske zadeve in že več kot dve desetletji vodi računovodstvo doma, nazadnje kot pomočnica direktorja. Pa njena celjska zgodba še vedno ni končana, saj so zaposleni v celjskem domu pravkar Mestni občini Celje napisali odprto pismo, da bi namesto kandidatke, ki jo je s preglasovanjem na svetu zavoda vsilila občina, raje imeli za direktorico Užmahovo, saj da so z njenim delom doslej bili zadovoljni.

Potem, ko je po prijavi na direktorsko mesto v Celju niso izbrali, se je prijavila na Ptuju. Ne vemo, kdo so bili še drugi kandidati, a Užmahova je imela v svetu ptujske bolnišnice že vnaprej zagotovljene tri glasove, torej je bilo treba nekje dobiti le še enega. Zagotovo je imela trdno podporo pri Barbari Tiselj, ki je tudi predstavnica vlade v svetu bolnišnice, pa zagotovo tudi pri Branku Kumru, predsedniku ptujske podružnice SMC. Ptujčani bodo v prihodnjih dneh zagotovo hoteli izvedeti, katera dva člana iz sveta sta še glasovala za Užmahovo in s kakšnimi argumenti ju je prepričala.

Dosedanji direktor bolnišnice Andrej Levanič je v svojem komentarju izbire novega vodstva jasen: »Dosedanjemu vodstvu bolnišnice, zaposlenim bolnišnice in tudi ostali zainteresirani javnosti pa zaradi odločitve o tajnosti postopka niso bili znani ne kandidati, ne njihovi programi in vizija razvoja naše bolnišnice kot tudi ne njihove resnične reference, kar je glede na jasno izražen javni interes in vsem znane težave naše bolnišnice v preteklih letih najmanj nenavadno, še posebej v luči tega, da imamo v novem svetu zavoda kar štiri nove člane katerih poznavanje resnične problematike slovenskega zdravstva in predvsem situacije okrog naše bolnišnice je pomanjkljivo.«

Užmahova je na lokalnih volitvah 2014 v Šentjurju celo kandidirala na listi SMC (prav tako Tisljeva). Njuna stranka se prav zdaj zelo hvali, kako da bo po njeni zaslugi na Ptuju kmalu začel rasti urgentni center. Ne da bi povedali, da je Ptuj skupaj z okoliškimi občinami ptujskega in ormoškega območja moral sam zbrati petino denarja za gradnjo. In ne da bi povedali, da je komisija za načrtovanje urgenc prav Ptuj na začetku izrinila iz mreže, pa čeprav zdravstveno skrbi za skoraj sto tisoč državljanov, pozneje pa ga je pri ponovni uvrstitvi v mrežo še ogoljufala tako, da mu je dodeli najmanjšo urgenco (C), čeprav bi po vseh kriterijih morala na Ptuju že stati urgenca B, torej namesto načrtovanih 700 kvadratnih metrov bi morala biti velika preko tisoč kvadratnih metrov.

Komentarji: