Na sojenju Fištravcu pričal njegov najtesnejši svetovalec

Po mnenju nekdanjega županovega svetovalca sta bili zaposlitvi upravičeni
Fotografija: Andrej Fištravec in Marko Žula Foto Jaka Maučec, Mariborinfo Jaka Maučec, Mariborinfo
Odpri galerijo
Andrej Fištravec in Marko Žula Foto Jaka Maučec, Mariborinfo Jaka Maučec, Mariborinfo

Z zaslišanjem Marka Kovačiča, nekdanjega županovega svetovalca, se je na okrožnem sodišču v Mariboru nadaljevalo sojenje prejšnjemu mariborskemu županu Andreju Fištravcu in nekdanjemu direktorju mestne uprave Marku Žuli zaradi domnevno spornih zaposlitev v prvem letu županovega mandata.

Preberite tudi: Mariborski župan Fištravec pri preiskovalni sodnici


Tožilstvo očita sporne zaposlitve


Okrožno državno tožilstvo jima očita, da sta leta 2013 nezakonito zaposlila Igorja Petelina in Patricijo Jankovič ter omogočila pridobitev nepremoženjske koristi. Petelinu naj bi z dodatno sklenitvijo podjemne pogodbe za delo, ki bi ga lahko opravljal že v okviru redne zaposlitve, omogočila premoženjsko korist v višini 1500 evrov. Tožilstvu se zdi sporno, da sta omenjena opravljala delo na drugem delovnem mestu, kot pa sta bila zaposlena.

Fištravcu in Žuli očitajo zlorabo uradnega položaja. Za oba zahtevajo deset mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let.
 

Priskočil na pomoč zaradi obsega dela


Kovačičevo pričanje je sicer minilo v odsotnosti Žule, saj ga je odvetnik Sandi Vukovič opravičil, češ, da je bil na službeni poti v Srbiji in se zaradi vremenskih nevšečnosti ni uspel pravočasno vrniti. Na vprašanje Fištravčevega zagovornika Emila Svetca je odgovoril, da je bil na Mestni občini Maribor v letih 2013 do 2018, delal pa je preko podjemne pogodbe.
»Andreja Fištravca sem poznal, za pomoč pa sem se odločil zaradi obsega dela, saj je bila občina zadnjih 5 ali 6 mesecev v blokadi. Veliko je bilo nerešenih zadev, mesto je tudi nazadovalo,« je pojasnil Kovačič in dodal, da je bil županov svetovalec za področje ekonomije in gospodarstva, rednega delovnega razmerja pa ni želel.
S Petelinovo zaposlitvijo je bil seznanjen, je dejal. »Želel je spremeniti zadeve na bolje in prispevati k razvoju mesta. Prva zato se je odločil dati dotedanjo službo 'na stran',« je o tej zaposlitvi dejal Kovačič. O Jankovičevi pa, da je delala na področju prava, imela je tudi izkušnje za pridobitev evropskih sredstev.
 

Zgolj z obstoječim kadrom ne bi zmogli


Na vprašanje odvetnika Vukoviča, ki ga je zanimalo, ali je Petelin predstavljal pridobitev za mestno občino, pa je odgovoril, da je bil pomemben člen, saj je opravil veliko delo, ki ga brez njegove zaposlitve ne bi uspeli. »On je obvladal svoje delo, sodeloval je strategiji krožnega gospodarstva. Z obstoječim kadrom tega ne bi uspeli in lahko rečem, da je bila tovrstna zaposlitev potrebna,« je sklenil Kovačič.

Senat, ki mu predseduje sodnica Andreja Lukeš, še ni pridobil vseh potrebnih dokumentov o zaposlitvah v višji plačni razred s soglasjem župana, zato se bo sojenje nadaljevalo 28. januarja.

Komentarji: