Nama v drugo naprodaj s krepkim popustom

Avstrijska slaba banka: propadajočemu objektu v samo letu dni cena padla za 400 tisočakov.
 
Fotografija: Legendarna trboveljska blagovnica spet naprodaj. FOTO: Polona Malovrh/Delo
Odpri galerijo
Legendarna trboveljska blagovnica spet naprodaj. FOTO: Polona Malovrh/Delo

Legendarna trboveljska Nama je v dobrem letu že drugič naprodaj – tokrat za slabih 700 tisočakov. Prodaja jo Heta, slaba banka nekdanje avstrijske banke Hypo Alpe Adria, skupaj z veljavnimi najemnimi pogodbami. Trgovski center na dobrih 2300 kvadratnih metrih, v katerem je trenutno osem lokalov, so neuspešno poskušali prodati že lani.

Takrat je Heta za Namo ali blagovnico, kot ji Trboveljčani še rečejo, zaman iskala kupca, ki bi bil pripravljen plačati 1,17 milijona evrov. Center s trgovskimi, poslovnimi prostori in lokalom za fitnes je v samem središču Trbovelj, a ima vsaj dve slabosti: je letnik 1959, v objekt je bilo v minulih letih vloženega malo ali nič in ne premore lastniških parkirišč. V zadnjem času so se v njem izmenjali številni najemniki. Sedanji, kot pravijo, z novim poskusom prodaje niso seznanjeni, veseli pa bodo vsakega lastnika, ki bo dotrajani objekt kupil brez špekulativnih namenov in vanj začel vlagati. Najemnina – neuradno znaša šest evrov za kvadratni meter – namreč za zasavske razmere ni nizka, pravi ena od prodajalk.
 

V stečaju za  880.000 evrov terjatev


Propadanje nekoč znamenitega trboveljskega Narodnega magazina, v katerem je bilo mogoče kupiti vse, od nogavic do gospodinjskih aparatov, se je začelo s propadom trgovskega podjetja 1. junij v 90. letih oziroma z lastninjenjem in nastankom novih trgovskih družb. Ena od teh, ABC Tehnohit, je nastala leta 1991, se že čez šest let znašla v prisilni poravnavi, leta 2003 že v drugi, leta 2005 pa jo je doletel še stečaj, v katerem so upniki prijavili za več kot 880.000 evrov terjatev; najvišjo med njimi, v vrednosti 330.000 evrov, trboveljska cementarna – sedanji Lafarge. Stečaj je bil končan leta 2011, podjetje, ki je v vmesnem času sedež preneslo v Ljubljano, pa izbrisano iz registra. Dobrih trideset družbenikov se je za poplačilo iz stečajne mase obrisalo pod nosom.


 

Na Heto po stečaju Piramide 


Vse niti propadle Name vodijo do nekdanjega direktorja, solastnika oziroma prokurista Tehnohita Nikola Milovančeva, ki je zaradi finančnih težav še pred drugo prisilko prodal večino nepremičnin podjetja, med drugim je eno celotno nadstropje Name kupila zagorska Piramida, drugo je pristalo v lasti hipotekarne upnice Banke Zasavje. Piramida je kasneje postala last Bokata, ene od številnih družb Milovančeva, ki se je preselil v Ljubljano. Tudi Bokat je že v stečaju, Milovančev pa trenutno prokurist Veletržnice v Ljubljani.

Po podatkih Janeza Žepiča iz Hetine službe za odnose z javnostmi je trboveljska Nama pri njih končala leta 2016, ko se je tudi lizingojemalec avstrijske banke Hypo, to je bila Piramida, ki jo je zastopal Milovančev, znašel v stečaju; le dve leti pred njim je imela skoraj 800.000 evrov izgube.

Komentarji: