Pomnik za zavezniške letalce

Umrli so za vrednote, ki so nam še vedno skupne
Fotografija: FOTO: Arhiv Občine Šoštanj
Odpri galerijo
FOTO: Arhiv Občine Šoštanj

Šoštanj – Pri domačiji Šramlovih ob Koroški cesti so odkrili spominsko obeležje zavezniškim letalcem, ki so izgubili življenja ob strmoglavljenju ameriškega in britanskega bombnika 24. maja 1944. Umrli so trije izmed desetih članov ameriške posadke in vseh sedem članov posadke britanskega letala, ob odmetavanju tovora bomb z ameriškega letala pa je na bližnji domačiji Poštajner umrl otrok v zibelki.

Župan Šoštanja Darko Menih je na slovesnosti ob okdritju pomnika dejal, da je potrebno izkazati čast in spoštovanje ljudem, ki so daleč od doma umrli za vrednote, ki so bile in so nam še vedno skupne. Slavnostna govornica, ministrica Andreja Katič pa je poudarila, da je narodnoosvobodilni boj Slovenijo postavil na stran zmagovalcev v drugi svetovni vojni in zato ne smemo dopustiti, da bi kdo omadeževal pomembnost partizanskega boja.

Slovesnosti so se udeležili tudi namestnika veleposlanikov ZDA Gautam Rana in Velike Britanije v Paul Jančar ter predstavnik veleposlaništva Severne Irske v Sloveniji.

Komentarji: