V drugi krog Kačič in Oplotnik

Mariborska univerza Volitev novega rektorja se je udeležilo le okoli petsto študentov
Fotografija: Zdravko Kačič Foto Foto Osebni Arhiv
Odpri galerijo
Zdravko Kačič Foto Foto Osebni Arhiv

MARIBOR - Volitve za rektorja mariborske univerze so se razpletle po pričakovanjih, saj nihče od štirih kandidatov ni prejel večine glasov. Nekoliko presenetljivo pa je Zdravko Kačič prejel večjo podporo kot Jan Žan Oplotnik, ki je veljal za favorita, tako da je pred drugim krogom, ki bo 13. junija, še vse odprto.
Peter Rak
Kačič je v prvem krogu prepričal četrtino, Oplotnik pa petino volilcev, medtem ko sta Niko Samec in Jernej Turk prejela slabih deset oziroma slabih osem odstotkov glasov vseh volilnih upravičencev. Tistih, ki so res prišli na volišča, pa je bilo izjemno malo, volilna udeležba je bila namreč zgolj trinajst odstotna, pa še to statistiko so krepko navzgor popravili pedagoški in nepedagoški delavci, saj je volilni listič obkrožilo le nekaj več kot petsto študentov in študentk oziroma nekaj več kot štiri odstotke.
Spremenjen pravilnik, po katerem po novem sistemu rektorja volijo tako pedagoški kot nepedagoški delavci ter študenti so tako izkoristili predvsem nepedagoški delavci. Ti so bili dosedaj za odločanje o novem rektorju prikrajšani, sedaj pa so prišli na volišča v približno enakem odstotku kot pedagoški delavci, saj jih je svoj glas oddalo skoraj osemdeset odstotkov. »Zelo smo veseli visoke volilne udelezbe pri nepedagoških delavcih, ki je potrdila, da so bila prizadevanja sindikata za uveljavitev volilne pravice za to skupino zaposlenih v zakonu upravičena, nepedagoški delavci pa so dokazali, da so pomemben del univerzitetne skupnosti in da jim ni vseeno, kdo bo vodil univerzo«, je zadevo komentirala Marija Javornik Krečič, predsednica Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) na mariborski univerzi.
Drugo mesto favorita Jana Žana Oplotnika iz ekonomsko poslovne fakultete (EPF), ki je trenutno tudi prorektor za finančne zadeve in po predčasnem odhodu oziroma upokojitvi rektorja Igorja Tičarja tudi prvi podpisnik univerze, je nedvomno presenetljivo. Očitno se manever, v katerem so v začetku volilne kampanje Oplotnik, Niko Samec in Jernej Turk (slednja sta prav tako aktualna prorektorja) poskušali z nenavadno anketo na kolegiju dekanov ne samo preveriti njihove volilne preference, temveč nanje posredno tudi vplivati, ni obrestovala. Oplotnik je vpleten tudi v nekatera sporne posle na EPF, kot lastnik zasebnega podjetja IRIS naj bi namreč sodeloval pri spornih naročilih fakultete za zunanje svetovanje.
Po mnenju Krečičeve je Kačič, profesor na fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), prehitel Oplotnika predvsem zaradi »propagande večine dekanov«, ki se je začela z njihovim glasovanjem na kolegiju in preferiranjem enega kandidata, to je Oplotnika, nadaljevala pa med zaposlenimi v obliki bolj ali manj neposrednih sugestij. »Takšna propaganda se je vrnila kot bumerang«, meni Javornik Krečičeva. Kot je poudarila so zaposleni na mariborski univerzi že prevečkrat na lastni koži občutili, da vodenje in univerzitetna avtonomija, kot ju, z redkimi izjemami, razglašajo dekani, predstavljata predvsem večanje moči elite. Predsednica sindikata je ob tem izpostavila še medsebojno diskreditiranje kandidatov ter njihovo jasno razvidno izogibanje nekaterim vsebinskim temam, ki so jih predstavniki sindikata kot pomembne poskušali razčistiti v času volilne kampanje.

Več iz te teme:

Komentarji: