Renaultov električni prvak na novo

Zmogljivejša akumulator in doseg
 
Fotografija: Renault zoe se poslej ponaša s precej večjiim dosegom. Foto Renault
Odpri galerijo
Renault zoe se poslej ponaša s precej večjiim dosegom. Foto Renault

Renaultov model zoe velja za enega pionirjev avtomobilov z električnim pogonom. Po sedmih letih prve generacije je pripravljen na novo. Seveda je malce drugačna zunanja pojava, čeravno je v njej veliko navezave na prejšnji model. Precej drugačna je pač notranjosti, ki prinaša prilagodljivi virtualni prikazovalnik za volanom ter na sredini armaturne plošče opcijski pokončni večfunkcijski zaslon v slogu, kot ga ima tudi novi clio. Boljši so materiali v  notranjosti, kabina je slogovno osvežena.
Glavna sprememba je seveda v drobovju, saj ima zoe poslej v dnu litiij-ionski akumulatorski sklop z zmogljivostjo 53 kWh (prej 40 KWh), kar mu po novem merilnem standardu WTLP omogoča doseg do 385 km. Električna motorja sta lahko dva, dosedanji z močjo 80 kW in novi močnejši z  močjo 100 kW.
Avtomobil prinaša tudi izboljšane možnosti polnjenja, od tega, da ga je moč polniti na hitri poilnilnici z močjo 50 kW, do domače stenske polnilnice z močjo 7 kW, s katero naj bi se izpraznjeni avtomobil  napolnil preko noči.
Zoe nove generacije naj bi se pri nas začel prodajati jeseni. Kot rečeno, je bil že doslej eden treh najbolje prodajanih baterijskih električnih avtomobilov v Sloveniji, samo lani jih je bilo na novo registriranih več kot 100. Po podatkih CarSales base je je Renault v letih 2012-208 skupno prodal 127 tisoč primerkov modela zoe, prodaja je po letih konstantno rasla, največja je bila lani s 37 tisoč vozili.
Renault trdi, da bo imel leta 2022 na trgu 8 baterijskih in 12 elektrificiranih modelov. Samo s prvimi naj bi takrat ustvarjal petino vse svoje prodaje.
 

Komentarji: