Znanih je pet finalistov

V končnem izboru se bodo pomerili alfa romeo tonale, peugeot 308, opel astra, citroën C5 X in toyota corolla cross.
Fotografija: V letošnjem finalu se bodo pomerili alfa romeo tonale, peugeot 308, opel astra, citroën C5 X in toyota corolla cross. FOTO: Uroš Modlic
Odpri galerijo
V letošnjem finalu se bodo pomerili alfa romeo tonale, peugeot 308, opel astra, citroën C5 X in toyota corolla cross. FOTO: Uroš Modlic

Bralci, gledalci in poslušalci ste s svojimi glasovi med 27 kandidati določili pet finalistov za slovenski avto leta 2023, to so alfa romeo tonale, peugeot 308, opel astra, citroën C5 X in toyota corolla cross.

V končnem izboru bodo tako precej različni modeli. Nekateri so po karoserijski zasnovi športni terenci, drugi so kombilimuzine in karavani, imamo tudi kakšnega predstavnika, ki kombinira obliko kupeja, športnega terenca in karavana. Finalisti imajo po večini različne možnosti pogonov. Nekateri lahko vozijo z bencinskim, dizelskim, ali priključno-hibridnim pogonskim sklopom, lahko pa so oziroma še bodo pripravljeni v povsem električni izvedbi. Drugi spet so predvsem samopolnilni ali blagi hibridi, kjer je osnova bencinski motor, elektrika pa mu bolj ali manj pomaga.

Alfa romeo tonale

FOTO: Gašper Boncelj
Alfa romeo tonale FOTO: Gašper Boncelj
Peugeot 308 SW

FOTO: Gašper Boncelj
Peugeot 308 SW FOTO: Gašper Boncelj
Opel astra

FOTO: Gašper Boncelj
Opel astra FOTO: Gašper Boncelj
Citroën C5 X

FOTO: Citroën
Citroën C5 X FOTO: Citroën
Toyota corolla cross

FOTO: Toyota
Toyota corolla cross FOTO: Toyota

Med glasovi sodelujočih medijev je največ točk dobil model alfa romeo tonale in bo finale začel s šestimi točkami, za njim je na drugem mestu peugeot 308, ki v finale prinaša 4 točke, pa potem opel astra s tremi točkami, citroën C5 X z dvema in toyota corolla cross z eno točko

Po enakem točkovnem sistemu bomo pet finalistov sredi januarja ocenili še novinarji sodelujočih redakcij. To so Motorevija AMZS, Delo in Slovenske novice, Dnevnik in Nedeljski dnevnik, Večer, Avto magazin, Val 202 in TV-oddaja Avtomobilnost, spletni portal Planet Siol in avtomobilski blog Komotar Minuta.

Model, ki bo prejel največ točk, bo postal slovenski avto leta 2023. Nasledil bo doslej zadnjega zmagovalca – toyoto yaris cross. V zadnjih letih so naslov slovenski avto leta osvojili še škoda octavia (2021), renault clio (2020), ford focus (2019), volkswagen polo (2018), peugeot 3008 (2017), opel astra (2016), škoda fabia (2015), škoda octavia (2014), volkswagen golf (2013), ford focus (2012), volkswagen passat (2011).

Sodelujoče redakcije so letos na tiskanih dopisnicah in po spletu prejele skoraj 19 tisoč glasov.

Na finalnem izboru bomo izžrebali tudi nagrajence med glasovalci v prvem delu akcije, nagrade pa bodo vrednostna kartica z dobro­imetjem 1500 evrov za nakup goriva pri Petrolu, petdnevni najem avtodoma Adrie Mobil in komplet zimskih pnevmatik Goodyear UltraGrip Performance+.

Vsem, ki ste glasovali, z dopisnicami ali po elektronski pošti, se najlepše zahvaljujemo.

Komentarji: