Fantomsko martinovanje

Če vladni govorec za nebrzdano širjenje okužb krivi fantomska martinovanja, lahko tudi mi ugibamo, da si je martinovalce preprosto izmislil.
Fotografija: Prizore, kot je ta z lanskega ljutomerskega martinovanja, ko so krstili mošt, sneli klopotec, kuhali kislo juho in se veselili, smo letos zaradi epidemioloških omejtiev lahko videli le na fotografijah. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Prizore, kot je ta z lanskega ljutomerskega martinovanja, ko so krstili mošt, sneli klopotec, kuhali kislo juho in se veselili, smo letos zaradi epidemioloških omejtiev lahko videli le na fotografijah. FOTO: Oste Bakal

Čas, ki ga živimo, bi mirno lahko opremili s pridevnikom skrajno zmeden. Era virusa in obramboslovca z nekoč razvpite FSPN, zdaj FDV, je prinesla komično veliko bizarnosti.

Podporniki vladajoče koalicije, ki sicer strastno stavijo na tehnične vede, matematiko in fiziko, enako radi pa vihajo nos nad produkti FDV, zdaj od vseh pričakujejo, da bomo zaupali modrosti prvega med obramboslovci, torej kronskega produkta FSPN.

Te dni oči Slovencev zrejo še v drugega med obramboslovci, vladnega govorca Jelka Kacina. Družba je zaprta, rast okužb ne pojenja, ljudje umirajo, obramboslovec številka dve pa pravi: »Večji delež okuženih morda nakazuje spoznanje, da se je v zadnjih vikendih vseeno martinovalo več, kot smo upali.«

Nič o tem, koliko so upali, da jih bo martinovalo, od kod podatki o številu martinovalcev, katera ptičica jih je prinesla. Nič.

image_alt
Hiša posel


Kot navaden obramboslovec si drznem tvegati oceno, da obramboslovec številka dve govori na pamet. Ker če se njemu »morda nakazuje spoznanje« o preveč martinovanjih, se meni morda nakazuje, da ni nihče martinoval.

Kaj bova zdaj? Bo zaradi pravilnega ali zmotnega ugibanja o martinovalcih danes umrlo kaj manj ljudi?

Lahko se obramboslovca preklava, lahko pa prisluhneva Žigi Zaplotniku. Podoktorski raziskovalec na fakulteti za matematiko in fiziko je dan po martinovem na parlamentarnem odboru za izobraževanje predstavil, kako znanstveniki v okviru sledilnika covida-19 napovedujejo dinamiko širjenja epidemije.

Govoril je 22 minut in martinovanj ni omenil. Opozoril pa je, da delo na domu lahko opazno prispeva k upočasnitvi širjenja okužb.

»Ker smo zakasnili, ker nam je – moramo si iskreno priznati – epidemija ušla iz rok, smo v fazi, ko izbiramo med dvema slabima možnostma, ali zaprtje ali veliko smrti. Tako pač je,« je dejal Zaplotnik. Obramboslovec, ki bo Zaplotniku dokazal zmoto, se najbrž še ni rodil.

Preberite še:

Komentarji: